Se bilderna från räddningsarbetet i Genoa. Foto: Ap/TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Motorvägsbro har rasat i Genua i Italien

Uppdaterad
Publicerad

En motorvägsbro rasade på tisdag förmiddag i hamnstaden Genua i nordvästra Italien. Omkring 30 personer har omkommit, uppger inrikesministern.

Det var vid klockan halv tolv som en stor sektion av Morandi-bron föll närmare 50 meter, ner över järnvägsspår och lagerlokaler i ett industriområde i Genua. Över 30 fordon följde med bron i fallet, uppger italienska Röda korset för TT.

Uppgifterna om antalet döda har varierat under dagen. Inrikesministern Matteo Salvini säger till nyhetsbyrån AGI att ”omkring 30 personer är döda och många andra är allvarligt skadade”, rapporterar Reuters.

Genuas borgmästare uppgav senare för nyhetskanalen Sky TG24 att minst 25 personer omkommit och att elva skadade har räddats ur rasmassorna.

Chefen för civilskyddet sa på en presskonferens att samtliga offer tycks ha befunnit sig i fordon som var på den del av bron som rasade. Räddningsarbetare kommer under kvällen och natten att fortsätta att leta efter överlevande i rasmassorna, med hjälp av hundar.

Premiärminister Giuseppe Conte anlände till Genua under kvällen och kommer vara i staden under onsdagen.

Räddningsarbetare vid en del av den kollapsade bron. Foto: Andrea Leoni/TT

”De ansvariga kommer att få betala”

Det har inte givits någon officiell förklaring till vad som orsakat olyckan, men inrikesministern Matteo Salvini säger att brokollapsen visar att Italien behöver satsa mer pengar på infrastruktur – även om man då bryter mot EU:s budgetregler.

– Vi måste fråga oss själva om de här begränsningarna väger tyngre än italienska medborgares säkerhet.

Företaget Autostrade, som ansvarar för underhållet av motorvägen, uppger för Reuters att raset inte gick att förutse och bron stod under konstant bevakning. Ombyggnationer vid bron genomfördes 2016 och när kollapsen skedde pågick arbete för att stärka brons grundstruktur, uppger Autostrade enligt Reuters.

Även transportministern Danilo Toninelli säger dock att katastrofen tyder på bristande underhåll. Både han och Salvini säger att de ansvariga ”kommer att få betala”.

En helikopter vid olycksplatsen. Foto: Ap/TT

Blixtnedslag inte trolig orsak

Ett kraftigt oväder ska plötsligt ha dragit in över området och ögonvittnen uppger att blixten slog ned i bron just före raset.

Men det inte är en trolig orsak till det inträffade säger Raid Karoumi, professor i byggvetenskap på Kungliga tekniska högskolan.

– Jag har pratat med en italiensk kollega och fått veta att det är allmänt känt att den här bron inte har underhållits på rätt. Det är möjligt att vädret kan ha bidragit, men jag tror inte att blixtnedslag har orsakat detta. Huvudorsaken måste ha varit dåligt underhåll.

Kommer att rivas

Den biträdande transportministern Edoardo Rixi säger att bron nu kommer att rivas och ersättas av en ny.

– Det kommer ha stor påverkan på trafiken och orsaka problem för medborgare och företag, säger han till nyhetsbyrån Ansa.

En expert på armerade betongkonstruktioner hade redan för två år sedan varnat för att bron var osäker. I en intervju med tidningen La Repubblica säger Antonio Brencich, lektor vid Genuas universitet, att bron var i behov av konstant underhåll.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bro kollapsade i Italien - flera döda

Mer i ämnet