En man, misstänkt som medlem av en al-Qaida-cell med bas i Italien, grips av italiensk polis. Foto: TT

”Terrorgrupp planerade attack mot Vatikanen”

Uppdaterad
Publicerad

20 personer som arbetat för al-Qaida har gripits eller efterspanas i Italien. Förutom terroraktiviteter ska de också ha sysslat med människosmuggling till Italien från Afghanistan och Pakistan. Denna verksamhet ska också ha varit riktad mot några länder i norra Europa. Man misstänker också ett planerat attentat i Vatikanstaten.

Den avslöjade terrorgruppen ska ha organiserat terrorattacker mot regeringen i Pakistan. De misstänks bland annat för att ha planerat terrorattacken 2009 mot marknaden, Meena Bazar, i Peshawar i Pakistan då minst 100 personer dödades.

De ska ha haft tillgång till stora mängder vapen och medlemmarna gjorde ibland utflykter till Afghanistan och Pakistan för att genomföra terrordåd.

Attack mot Vatikanen

Men man planerade också åtminstone en självmordsattack i Italien år 2010 – och man misstänker att det skulle ske i Vatikanstaten, enligt avlyssnade telefonsamtal.

– Det finns inga bevis men det finns starka misstankar, sade undersökningsledaren Mario Carta på en presskonferens i Sassari på Sardinien.

Det framgår av telefonsamtal också att två av de gripna ska ha varit livvakter åt Usama bin Ladin när han höll sig gömd i Abbottabad Pakistan, där han dödades 2011. Polisens tillslag skedde på Sardinien och i sju andra provinser.

De har, enligt italienska tv-bolaget RAI, också ägnat sig åt människosmuggling till Italien men vid några tillfällen också till ett par icke specificerade nordiska länder, enligt La Repubblica.

Förfalskade dokument

Detta var en andra gren förutom terrorverksamheten som beskrivs som mycket effektiv. Man ska ha förfalskat dokument som skulle bevisa att asylsökande var utsatta för etnisk eller religiös förföljelse. Man förfalskade även arbetsavtal.

Skattmästare för organisationen ska ha varit en imam i norra Italien som var ledare för en rörelse kallad Tablig Eddawa (Propagandasällskapet). Han ska ha fått gåvor från radikala medlemmar med rötter i Afghanistan och Pakistan. Pengarna ska ha använts för terrordåd i Pakistan.

Fick politisk asyl

Målet har varit att både utföra terrordåd i Pakistan och i Afghanistan och att befrämja en beväpnad kamp mot väst. Av de 20 misstänkta har nio gripits medan elva efterspanas.

Ledaren för den muslimska församlingen i staden Olbia på Sardinen greps när han skulle gå ombord på ett fartyg som skulle föra honom till Italiens fastland. Han anses vara en av huvudmännen.  

Han grundade en firma som arbetade på den arbetsplats som konstruerade byggnader för G8-mötet 2009 på ön La Maddalena utanför Sardinien. Tillsammans med honom arbetade även en taliban som fått politisk asyl, uppger den italienska nyhetsbyrån ANSA.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.