I Sverige ska id-kontrollerna på tåg och bussar på väg till Skåne införas den 4 januari. Foto: TT

Danskt ja till lagförslag om id-kontroller

Uppdaterad
Publicerad

Danska folketinget röstade i dag ja till en ny lag om transportöransvar som gör det möjligt att tvinga tåg- och bussbolag att genomföra id-kontroller när de korsar gränsen till Danmark.

Kontrollerna kommer dock endast att göras om regeringen först väljer att ta ett enskilt beslut om tillfälliga gränskontroller.

Det var ett splittrat folketing som tog beslutet 77 ledamöter röstade för och 24 emot, skriver DR. Oppositionspartierna Radikale och Alternativet är skarpt kritiska till lagen som också kritiserats av reseoperatörer som ska genomföra id-kontrollerna.

Operatörer kan straffas

Lagen ger också möjlighet att straffa operatörer som till exempel tågbolaget DSB och färjebolaget Scandlines om de låter asylsökande komma in i Danmark utan id. Tågoperatören DSB har i ett remissvar sagt nej till lagförslaget och sagt att det i värsta fall kan leda till att trafiken måste ställas in.

Möjligheten med id-kontrollerna ska dock endast användas i en extraordinär situation när tillfälliga gränskontroller införts har integrationsministern understrukit.

– Det är inte för att vi önskar att vi ska införa ett transportörsansvar. Men vi kan komma i en situation där det blir nödvändigt. Exempelvis om svenskarna inför transportörsansvar, säger Inger Støjberg (V) till Jyllands-Posten kort efter omröstningen i Folketinget.

Följer Sverige noga

I Sverige ska id-kontrollerna på tåg och bussar på väg till Skåne införas den 4 januari.

På frågan om Danmark kommer införa gränskontroller samtidigt som Sverige så svarar integrationsministern att hon inte kommer svara på det.

– Men det är något som regeringen följer mycket noga, säger Støjberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet