Bill Browder har kallat sig Putins värsta fiende. Foto: SVT

Putinfiende: ”Jag har fått dödshot”

Uppdaterad
Publicerad

Efter mordet på Boris Nemtsov fruktar den amerikanske finansmannen och författaren Bill Browder för sitt liv. Enligt Browder, som kallat sig Putins värsta fiende, är det inte längre ett skydd att vara känd och hålla hög profil.

Bill Browder reagerade kraftigt när han fick veta att den ryske oppositionspolitikern Boris Nemtsov mördats.

– Det var så oväntat och en så kraftig upptrappning av attackerna mot oppositionen att det var svårt att ta in när jag fick nyheten.

Bill Browder tror inte att den ryska polisen gripit rätt person för mordet. Han tror att Putin eller personer i Putins närhet ligger bakom mordet på Nemtsov.

– De genomför just nu en massiv mörkläggningsaktion. De skyller på tjetjenier. Det gör de alltid. Det gjorde de till exempel efter mordet på Anna Politkovskaja.

På det här sättet slår regimen två flugor i en smäll. Man dödar en fiende och oskadliggör flera andra, menar Bill Browder, som påpekar att de som gripits för mordet på Nemtsov säger att de tvingats erkänna under tortyr.    

Torterades i 358 dagar

Bill Browder var en gång framgångsrik affärsman i Ryssland men, när hans advokat Sergej Magnitskij upptäckte att poliser och skattetjänstemän stulit från Browders verksamhet, gick det riktigt illa. Stölderna och korruptionen rapporterades till myndigheterna vilket ledde till att Magnitskij greps 2008.

Efter ett år dog Magnitskij i häktet, vilket väckte stor uppståndelse men det blev inget åtal mot de skyldiga.

– De grep honom för att han försökte avslöja korruptionen i Ryssland. De torterade honom i 358 dagar för att få honom att ta tillbaka sina anklagelser mot korrupta polisbefäl, säger Bill Browder.

Skulle ha levt

Magnitskij skulle ha levt i dag om han inte varit Browders advokat. Det är i Bill Browder fullständigt övertygad om.

– Han skulle fortfarande ha lekt med sina barn och varit en älskad make.

– När de dödade honom var det som de dödade en del av mig. Jag kan inte leva utan att rättvisa skipas för honom.

Fruktar för sitt liv

Numera fruktar Bill Browder, som kallat sig Putins värsta fiende, även för sitt eget liv. Han tror inte längre att det innebär något skydd att vara välkänd och hålla en hög profil – inte efter mordet på Boris Nemtsov.  

– Det verkar inte finnas något som skyddar dig från Putin om han vill döda dig, säger Browder.

Bill Browder berättar att han fått ta emot flera sorters hot

– Jag har fått dödshot. Man har hotat att kidnappa mig. Jag har fått hot från ryska regeringen om att man vill ha mig utlämnad. De har tre gånger försökt få Interpol att gripa mig, säger han.

Browder berättar också att han flera gånger blivit stämd i olika domstolar på det han kallar ”absurda grunder”.

– De har till och med gjort filmer om mig som sänts på rysk tv. Ryssarna försöker komma åt mig på alla möjliga sätt och det bara fortsätter.

Vad Putin har i kikarn

Bill Browder har skrivit en bok om det han kallar sitt krig mot Rysslands president Vladimir Putin. Boken har nyligen kommit ut på svenska och kan enligt Browder vara till hjälp för polisen. Och då tänker han inte på den ryska polisen utan de poliser som ska genomföra utredningen efter ett eventuellt mord på honom själv.

– Jag visar vilka mina fiender är, vad de har gjort och varför de kanske kommer att döda mig.

Bill Browder avslöjar också att boken kommer att filmas. Enligt Browder är det få människor som i dag läser böcker oavsett hur bra de är.

– Vi kommer att anlita storstjärnor. Filmen kommer att rikta uppmärksamheten på vad Putin har i kikarn och vad han gjorde mot Sergej Magnitskij.

Browder i Agenda

Se hela Anna Hedenmos intervju med Bill Browder genom att klicka på bilden längst upp i artikeln!

Intervjun sänds också i Agenda i dag söndag klockan 21.15 i SVT2.  I Agenda visas även ett reportage om bakgunden till Bill Browders strid mot Rysslands president. 

Agenda kan även ses direkt i SVT Play eller i efterhand här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet på Boris Nemtsov

Mer i ämnet