Daxon Caudill från Kentucky, USA, bor i Katmandu. Foto: TT

”Jag höll mig fast i sängbenen”

Publicerad

Daxon Caudill från Kentucky bor i Katmandu i Nepal, och låg och sov när hela huset plötsligt började skaka kraftigt. Han kröp ner under sängen och höll sig fast i benen. – Jag var rädd att hela byggnaden skulle kollapsa, berättar han för SVT Nyheter.

När vi når Daxon Caudill berättar han att en femvåningsbyggnad 500 meter bort, i området Simaltar-Ramhiti i Katmandu, har rasat – och flera personer tros vara fast i rasmassorna. Själv befinner han sig i sitt hus, och berättar om hur det gick till när jordbävningen inträffade.

– Jag låg och sov i min säng och vaknade till ett våldsamt skakande.

”Det var intensivt”

Det kraftiga skalvet, ungefär halvvägs mellan huvudstaden Kathmandu och den näst största staden Pokhara, har utlöst panik både i Nepal och i Indien där boende i flera städer kände av det.

På universitetet i Katmandu, där Caudill studerar, får man träning i hur man ska agera om en jordbävning inträffar. De flesta olyckor sker när människor springer ut på gatan, berättar Daxon Caudill.

– Så jag klättrade ner under min säng och höll mig fast i benen. Det var väldigt intensivt, jag var rädd att hela byggnaden skulle kollapsa.

Kan inte ta sig ut

Daxon Caudill berättar att det, förutom byggnaden som rasat, ser ganska normalt ut på gatorna i närheten av hans hus. Men han kan inte röra sig långt.

– Självklart har porslin, möbler och liknande förstörts men inga stora skador på byggnader här vad jag kan se.

Minst två personer har rapporterats döda efter jordbävningen. Flera byggnader ska ha kollapsat, bland annat det historiska landmärket, tornet Dharahara där minst 50 personer uppges vara fast.

Skalvet ska även ha märkts av i Bangladesh och Indien. Enligt U.S. Geological Survey hade skalvet en magnitud på 7,9 på Richterskalan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Jordbävning i Nepal

Mer i ämnet