”Jag hoppas Donald Trump river upp allt”

Uppdaterad
Publicerad

Vi reser genom en döende bygd. Vägen slingrar sig genom dalgångarna där kolgruvor står öde. Linbanor upp till gruvschakten står och rostar i vinden. Hus och skolor förfaller. Ett träd växer rakt upp genom en övergiven lastbil. Det är här vreden mot de styrande i Washington är som starkast. Här hämtar Donald Trump många röster.

Vi befinner oss i Appalacherna, den bergskedja som sträcker sig från sydvästra Virginia in i Kentucky och Tennesse, här har 10.000 jobb försvunnit bara de tre sista åren. På den lokala handelskammaren följer man bekymrat utvecklingen.

– Ett tag stängde en kolgruva om dagen. Och man ska veta att kolgruvearbetare är välbetalda, många tjänar 700.000 kronor om året. Det är ingen inkomst som man enkelt kan ersätta, konstaterar Marc Meachum, VD för den lokala handelskammaren.

USA-val 2016

Löften om kol

Här anser man att president Obama personligen bär ansvaret för nedgången. Nya miljöregler som amerikanska naturvårdsverket, EPA, fått mandat att genomföra ska säkra renare utsläpp. Det har gjort kolet ännu dyrare, i en tid när naturgas och olja är billiga energialternativ. Men studier visar att kolreserverna i princip är uttömda här, och att det är därför som kolgruvorna slår igen. Men Donald Trump har sagt att han ska ge kolet en ny framtid här i bergen och han tror inte på att kolet leder till klimatförändringar.  När vi besöker en av de få kvarvarande industrierna som levererar delar till kolgruvorna möts vi av ödsliga fabrikslokaler. Här jobbade 250 personer som mest, nu är det 50 kvar.

– Donald Trump är den jag ska rösta på. Han är för kolkraft, säger Mike Mallory som står vid en svarv.

I receptionen säger företagets ekonomiassistent samma sak.

– Jag gillar Donald Trump, ja jag vet att det är lite skrämmande, men han är den enda som inte är en hjärntvättad politiker. Han har affärssinne, säger hon till SVT Nyheter.

”Vända upp och ner på Washington”

Och företagets ägare hoppas att Donald Trump ska kasta grus i det politiska maskineriet.

– Eliten i Washington har helt tappat kontakten med vanliga blåställsjobbare, de vet ingenting om våra liv.

– Jag känner entusiasm inför möjligheten att rösta fram Donald Trump, han kommer riva upp allt och vända upp och ner på Washington och regeringen, hoppas Shannon Remines.  Han är djupt orolig för hur han ska kunna hålla sitt företag på fötterna de kommande tolv månaderna.

Vi träffar bara en Hillary Clintonanhängare som får beröm för att hon vill utmana Wall Street och landets finanselit.

Det är just Trumps förmåga att prata som vanligt folk, att hela tiden solidarisera sig med hårt arbetande skattebetalare som gör att hans triumftåg fortsätter. Och ju oroligare den republikanska partiledningen blir desto fler anhängare tycks Trump få.

Nya jobb

Han vinner anhängare ur alla väljargrupper, det gör honom unik bland kandidaterna.

Men inte ens Donald Trump kan fylla de tömda kolgruvorna med kol igen. Medan en naturresurs sinar så har nya entreprenörer i Appalacherna hittat en naturtillgång som visat vägen till nya jobb.

På tre år har 10.000 nya jobb skapats i Virginia tack vare explosionen av mikrobryggerier. Här är bergen är vattnet ph-neutralt vilket är en idealisk omständighet för att brygga öl. På Chaos Mountain Brewery är puben fylld av lokalbor.

– Öltillverkning kan inte ersätta den enorma kolindustrin, säger Joe Hallock, ägare till bryggeriet.

– Men efter att lagarna mjukades upp och det blev tillåtet att sälja öl direkt från bryggerierna så har vi gått från 40 till 130 bryggerier i Virginia. Det har skapat 10.000 nya jobb. Jag kan inte påminna mig om nån annan industri häromkring som sett en tillväxt på 300 procent på bara tre år.

I puben provsmakar gästerna IPA-öl, belgiska öler, här finns alltid 14 sorter att välla mellan och företaget växer så det knakar.

Men Joe och hans hustru Wendy har inte fastnar för någon av valets kandidater.

– Ju mindre politikerna lägger sig i desto bättre, anser de.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet