Jag vill visa en annan bild av Irak

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Trots krig, motsättningar och terror fortsätter luttrade irakier hoppas på en bättre morgondag. Jag ville veta hur de orkade och det är deras historia jag vill berätta.

Khazar Fatemi

Reporter

Det är få länder som får min omgivning att reagera så starkt som när jag nämner att jag ska resa till Irak. Kanske var det just därför vi valde att åka till Irak för SVT:s Kultur i farozonen. För vad får människor att orka fortsätta leva i ett land som får omvärlden att hålla andan? Irak är ju i dag kopplat till terror och självmordsbombare, miliser och IS, laglöshet och hämnd.

Men i allt detta finns också en annan sida, en sida som gör att många ändå väljer att stanna kvar, en stolthet och ett mod. Om det vill jag berätta.

Ansvar och tillit ger skänker styrka

Vad bygger denna stolthet och detta mod på? Kan det vara att deras identitet är så intimt kopplad till en plats som anses vara civilisationens vagga? Jag menar, det var ju här skriftspråket först började användas, här hjulet uppfanns, liksom tideräkningen och den första skrivna lagen.

Den babyloniska civilisationen gjorde också astronomi, matematik, medicin och musik till vetenskap. Det finns ingen ände på allt som faktiskt tog sin början, i just Irak.

Det jag såg hos de människor som jag mötte var en stark tillhörighet, en känsla av ansvar för sin omgivning och en passionerad kärlek till sitt yrke. När allt pekar på att landet går utför finner dessa människor orken att gå upp på morgonen och hoppas på en bättre dag. Jag kan inte sluta fascineras av detta.

Vikten av att vara behövd

Min familj och jag har levt i kaos och krig, men vår värld rasade först när vi befann oss i Sverige, på flyktingförläggningen i Sundsvall. Plötsligt var det ingen som förväntade sig att vi skulle gå upp på morgonen. 

Ingen behövde oss, ingen ropade våra namn och väntan på att ett asylnummer skulle förvandlas till ett medborgarskap var kanske den svåraste tiden för mina föräldrar. Vad har fred för värde om du inte är en del av den och bidrar till den? 

I Irak-avsnittet av Kultur i farozonen möter vi kaféägaren, som trots den tragedi som inträffade utanför hans kafé, och som tog fyra av hans söners liv, ändå fortsätter slå upp dörrarna varje dag till sina gäster. Det han inte tänker på, är att varje gäst som ser att han inte ger upp, själv får kraft att orka. 

Imponeras av människorna

Vi träffar också den unge poeten Adham som, trots hot och misshandel, fortsätter skriva sin poesi, kritisera makten och islamiseringen. Hans mod uppskattas så mycket av den unga generationen att universitetet i Bagdad i dag använder hans poesi i sitt kurslitteratur.

Och vi träffar även den unga kvinnan Zahra som, trots samhällets påtryckningar och missnöje med att en kvinna vill arbeta som arkeolog, bara ser sin mors godkännande och förväntning att uppfylla sin dröm.  

Jag imponeras av alla de människor vi har mött i denna serie, och påminns om hur vi i slutändan är beroende av att göra skillnad, i våra och andras liv, för att faktiskt finna en mening med livet.

Du kan se programmet onsdagar klockan 20:00 i SVT2 eller på svtplay.se

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.