Foto: TT

Två personer ska ha gripits på flygplatsen

Uppdaterad
Publicerad

Jakten fortsätter på den man som under nyårsnatten sköt ihjäl 39 personer på en nattklubb i Turkiets största stad Istanbul.
Under dagen har flera personer gripits, men gärningsmannen tros fortfarande vara på fri fot.

Två utländska medborgare har gripits på Atatürkflygplatsen i Istanbul, misstänkta för kopplingar till massakern på nattklubben, rapporterar Reuters och AFP med hänvisning till turkiska medier.

Ytterligare sex gripanden har gjorts under dagen, vilket innebär att sammanlagt 16 personer har gripits i ärendet, enligt AFP. Men den misstänkte skytten tros fortfarande vara på fri fot.

Utpekad kirgiz nekar

Turkiska medier pekade tidigare under dagen ut en 28-årig man från Kirgizistan som misstänkt och publicerade en bild av hans pass. Men 28-åringen säger sig vara oskyldig och hävdar att han inte ens varit i Istanbul under nyårsnatten, vilket ska styrkas av stämplar i hans pass, skriver Moscow Times.

Kirgiziska myndigheter säger att de undersöker om någon av landets medborgare kunde vara inblandad, men att det inte finns några belägg för det.

Enligt AFP har turkiska myndigheter låtit en 28-årig kirgiz flyga hem. Efter att kirgiziska myndigheter förhört honom släpptes han.

En rad obekräftade uppgifter om gärningsmannen cirkulerar, bland annat att han ska ha stridit för IS i Syrien, men turkiska myndigheter har hittills varit sparsamma med uppgifter om skytten.

”Kalifatets soldat”

Terrorgruppen IS hävdade enligt nyhetsbyrån Reuters under gårdagen att en ”kalifatets soldat” låg bakom massakern.

-Någon skrek att skott avlossats, men jag trodde inte på det förrän jag såg skytten och han började skjuta vilt omkring sig, säger en av de överlevande, amerikanen Jake Raak, till NBC News.

Raak, som själv träffades i höften, vittnar om den hjälplöshet han kände under attacken.

– När han sköt mig så rörde jag mig inte. Jag blev skjuten när jag redan låg ner på golvet. Han sköt folk som redan blivit träffade, berättar Raak.

Gärningsmannen kom till den populära nattklubben Reina med en taxi, 75 minuter efter tolvslaget. Efter att ha plockat fram ett automatvapen sköt han ihjäl en polis och ytterligare en person vid entrén.

Enligt den turkiska tidningen Hürriyet avlossade han sedan sammanlagt 120 skott inne på nattklubben. Efter att ha bytt kläder uppges gärningsmannen ha lyckats lämna klubben och fly i kaoset.

Minst 39 människor dödades i attacken och ytterligare 65 skadades. Ungefär två tredjedelar av de dödade är utländska medborgare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nattklubbsattack i Istanbul

Mer i ämnet