Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör James Savage, chefredaktör på The Local, om vilka som kan ta över efter Boris Johnson. Foto: TT

James Savage om Boris Johnsons möjliga efterträdare

Uppdaterad
Publicerad

Den brittiske premiärministern Boris Johnson har meddelat att han avgår som Tory-ledare efter massiv kritik från det egna partiet. Enligt experten James Savage är de möjliga efterträdarna många.

– En person som har seglat upp under det senare dygnet är försvarsministern Ben Wallace, som enligt en ny opinionsundersökning verkar vara den mest populära bland Torymedlemmarna.

Det var efter att ett femtiotal regeringsföreträdare, parlamentsledamöter och partisekreterare sa upp sig i protest mot hans ledarskap som Boris Johnson meddelade sin avgång. Premiärministern har dock fortfarande inte gått med på att lämna omedelbart, trots stark kritik från både oppositionen och partikollegor.

– De anser att Boris Johnson är olämplig och är rädda för vad han skulle kunna göra: att han skulle kunna försöka tvinga igenom kontroversiell politik under sina sista månader som premiärminister, säger James Savage, chefredaktör för nyhetssajten The Local, i SVT:s Morgonstudion.

Som det ser ut nu kommer Boris Johnson att sitta kvar som premiärminister fram till dess att en ny efterträdare har utsetts. Processen kan pågå fram till oktober och det är Tories medlemmar som väljer vem den nya partiledaren kommer att bli.

Enligt Savage är Rishi Sunak, Liz Truss, Jeremy Hunt och Ben Wallace fyra av ganska många tänkbara kandidater.

Hör James Savage om de möjliga efterträdarna i klippet ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.