Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag är villig att fortsätta tills en ny ledare utsetts”, säger Boris Johnson om sin roll som premiärminister. Foto: JUSTIN TALLIS/AFP/TT

Efter massavhoppen – Boris Johnson avgår

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen tillkännagav Storbritanniens premiärminister Boris Johnson att han avgår som ledare för det konservativa partiet Tories. Detta efter att ett 60-tal ministrar och parlamentsledamöter lämnat sina poster i protest mot Johnsons skandalkantade ledarskap.

I ett direktsänt TV-tal från trappan till 10 Downing street berättade Johnson vid 13:30-tiden på torsdagen svensk tid att han avgår som partiledare. Dock kommer han att fortsätta agera som administrativ premiärminister tills dess att en ny ledare för Torypartiet tillsatts.

Redan strax efter 10-tiden uppgav BBC och flera andra brittiska medier att Johnson skulle avgå, och upptakten har varit svår att undvika de senaste dagarna. Premiärministerns karriär har följts av skandaler, inte minst det såkallade Partygate, där han anklagades för att ha festat i regeringskansliet, som även är hans bostad, under en tid då landet var under strikt lockdown på grund av coronapandemin.

Stort antal avhopp

Men protesterna nådde sin kulmen nu i veckan när ministrar började lämna sina poster i missnöje med Johnsons ledarskap.

Avhoppen började i tisdags, när finansminister Rishi Sunak och hälsominister Sajid Javid lämnade i protest mot att en konservativ parlamentariker erbjudits ett toppjobb inom regeringen trots anklagelser om sexuella trakasserier. Sedan dess har avhoppen haglat, och på torsdagen har så många som ett 60-tal personer lämnat sina poster.

Fortsätter som premiärminister

I sitt sex minuter långa tal beklagade han att han nu lämnar ”världens bästa jobb,” men sa också att han fortsätter som administrativ premiärminister, förledet ”administrativ” innebär att hans möjligheter att införa politiska förändringar kommer att vara begränsad.

– Tillsammans med ett ersättningskabinett sitter jag kvar tills vi har en ny ledare.

Vid 20:30-tiden svensk tid meddelade Downing street enligt BBC tio av de nya ministrar som kommer att ingå i ersättningskabinettet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.