Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se turerna kring “Party Gate”. Foto: Jessica Taylor, Andy Rain/TT

Partygate: Detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Uppgifter om dans och drickande på Downing Street 10 under lockdown har fått förtroendet för Storbritanniens premiärminister att dala.

SVT Nyheter reder ut festavslöjandena som avlöst varandra i skandalen som fått namnet ”Partygate”.

Trädgårdsfest med över 100 inbjudna 

Över 100 personer bjöds in till en tillställning i premiärministerns trädgård på 10 Downing Street den 20 maj 2020, då det var tillåtet att träffa en person ur ett annat hushåll, om man höll sig utomhus och på två meters avstånd från varandra. Boris Johnson själv deltog på ”ta med din egen alkohol-eventet”, vilket han nu ber om ursäkt för. Han hävdar samtidigt att han trodde att det var en jobbtillställning, vilket kritiker avfärdar. Bland annat Labour kräver hans avgång.

Avskedsfester dagen före prins Philips begravning

Den 16 april 2021 samlades omkring 30 rådgivare och tjänstemän för att tacka av Johnsons kommunikationschef, James Slack, samt en av premiärministerns personliga fotografer. Medarbetare ska ha skickats iväg till affären för att fylla en resväska med vin, premiärministerns sons gunga ska ha gungats sönder och det ska ha dansats till sent på natten.

Avskedsfesterna hölls dagen före drottning Elizabeths make prins Philips begravning, då både hårda restriktioner och landssorg gällde. Drottningen satt helt ensam i kyrkan när hennes man begravdes, och Johnsons regering har bett om ursäkt efter att uppgifter om festerna läckt ut i brittisk press. Johnson ska inte ha varit med på avskedsfesterna, men hans stöd bland väljare har likväl påverkats.

Vinfredagar

Boris Johnson ska regelbundet ha deltagit på ”vinfredagar” under pandemin, rapporterar tidningen Daily Mirror. Evenemanget ska ha varit en stående punkt i en digital kalender som delades av omkring 50 anställda och en vinkyl ska ha köpts in till kontoret för ändamålet.

Avgångskrav efter avslöjandena

Tonen har hårdnat inom Johnsons egna parti efter avslöjandena. Ett dussintal partiledamöter, som tillsattes 2019, träffades till exempel i januari 2022 för att diskutera Johnsons politiska framtid. Mötet, som benämns som ”Pork pie putsch”, har fått stor uppmärksamhet i brittiska medier. För att Johnson ska ställas inför ett misstroendevetum krävs det att 54 ministrar skickar in hemliga brev till parlamentet, och efter mötet uppges 20 brev ha skissats på eller skickats in, rapporterar The Guardian.

Dessutom säger Johnsons tidigare medarbetare Dominic Cummings att han är villig att under ed säga att premiärministern avråddes från att gå på trädgårdsfesten i maj 2020, enligt nyhetsbyrån AP.

Rapport publicerad

Utredningen om festskandalerna på 10 Downing Street publicerades den 31 januari på den brittiska regeringens hemsida. Boris Johnson bad samma dag om ursäkt vid ett anförande i underhuset. De omtalade festerna pekas i rapporten ut som omdömeslösa och beskrivs som ett ”allvarligt misslyckande”.

Polisutredning inleddes

Polisutredningen kring de påstådda festerna kan ta flera månader. Polisen har meddelat att 300 bilder och 500 dokument är en del av materialet i utredningen. Bland annat utreds en fest som ska ägt rum i Johnsons bostad i november 2020.

Böter ufärdas

I en första runda utfärdade brittisk polis 20 böter med aledning av de kritiserade festerna. Därefter växte antalet, och i april straffades även Boris Johnson själv med böter. Han blev då den första brittiska premiärministern någonsin att ertappas med lagbrott under sin tid vid makten.

Premiärministern valde att be om ursäkt och betala böterna – men meddelade samtidigt att han inte hade några planer på att avgå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer