Storbritanniens premiärminister Boris Johnson utanför Downing Street 10. Foto: Andy Rain/EPA/TT

Nya anklagelser om fester på Downing Street

Uppdaterad
Publicerad

Stormarna kring den brittiske premiärministern Boris Johnson fortsätter med nya anklagelser om tillställningar på Downing Street. Nu beskylls personal för att ha festat samtidigt som både hårda restriktioner och landssorg rådde i Storbritannien. 

Den 16 april 2021 samlades omkring 30 personer som drack alkohol och dansade in på småtimmarna i premiärministerresidenset, enligt tidningen The Telegraph.

De brittiska restriktionerna förbjöd på den tiden att personer från olika hushåll träffades inomhus. Dessutom rådde landssorg – det var nämligen kvällen före Prins Philips begravning.

Drottningen ensam på begravning

Enligt The Telegraph samlades personalen på Downing street för två avskedsfester. Tidningen skriver även att personal ska ha gått till en närliggande butik med en resväska som fördes tillbaka ”fylld med vinflaskor” och att det rådde “feststämning”.

Premiärministerkontoret bekräftar att ett avskedstal hölls men vill inte kommentera huruvida personer drack och dansade, enligt BBC. Kontoret meddelar även att Boris Johnson inte var på någon av sammankomsterna då han befann sig på premiärministerns officiella landställe Chequers.

Drottning Elizabeth under Prins Philips begravning. Foto: Jonathan Brad/AP/TT

Dagen efter de påstådda festerna avbildades Drottning Elizabeth i kyrkan där hon, på grund av rådande restriktioner, satt ensam på sin makes begravning. Bilden har blivit en symbol för britternas uthållighet under pandemin. 

Avgångskraven haglar

Det senaste avslöjandet kommer efter en rad festskandaler som lett till avgångar inom premiärministerns parti. Boris Johnson fick skarp kritik när han erkände att han varit med på en drinkkväll i Downing Streets trädgård i maj 2020 – trots restriktioner.  

Labourledaren Keir Starmer menar att premiärministerns agerande är förolämpande mot den brittiska befolkningen. Han är en av många från oppositionen som kräver Johnsons avgång. Även flera av Johnsons egna partikamrater uppmanar nu premiärministern att avgå, enligt SR.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se julfestvideon som ledde till att Boris Johnsons tidigare rådgivare tvingats avgå. Foto: Reuters/AP/ITV

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.