Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Boris Johnsons roll som premiärminister har den senaste tiden varit satt under hård press. Efter att ytterligare en skandal briserat hade en kavalkad av ministrar och rådgivare på onsdagen avgått i protest mot hans ledarskap. Foto: TT

Två brittiska ministrar avgår

Uppdaterad
Publicerad

Storbritanniens finansminister Rishi Sunak och hälsominister Sajid Javid har lämnat Boris Johnsons regering i protest mot den brittiske premiärministerns ledarskap.

Även sju parlamentariker har lämnat sina poster under tisdagskvällen.

Ministrarna publicerade sina avgångsbrev adresserade till Boris Johnson på Twitter.

”Allmänheten förväntar sig att regeringen sköts ordentligt, kompetent och seriöst. Jag inser att detta kan vara mitt sista ministerjobb, men jag anser att dessa normer är värda att kämpa för och det är därför jag avgår”, skriver Rishi Sunak i sitt brev.

Sajid Javid pekar i sitt brev på de skandaler som har skakat den brittiska regeringen och premiärministern. Om Johnson skriver han att ”det är tydligt att den här situationen kommer att fortsätta under ditt ledarskap – och därför har du förlorat min tillit”.

Boris Johnson har beklagat ministrarnas avgång och utsåg senare under kvällen ersättare. Ny finansminister blir Nadhim Zahawi och och Johnsons tidigare stabschef Steve Barcley blir hälsominister.

Flera parlamentariker avslutar sina uppdrag

Bim Afolami vice ordförande för det konservativa partiet, avgick i direktsändning efter Javid och Sunaks avgång. Därefter meddelade parlamentsledamöterna Saqib Bhatti och Jonathan Gullis att de lämnar sina poster.

Fler parlamentariker skickar sedan in sina avgångsbrev, bland annat Nicola Richards som beskriver det konservativa partiet som ”för närvarande oigenkännligt.”

Och Virginia Crosbie, skriver i sitt avgångsbrev till Johnson: ”Om du sitter kvar riskerar det att skada regeringen och det konservativa partiet och ge nycklarna till Downing street direkt i handen till Labour partiet.”

Även konservativa parlamentarikerna Theo Clarke och Alex Chalk har skickat in sina avgångsbrev.

Johnson erkände

Den senaste politiska skandalen som har uppdagats i Storbritannien rör en högt uppsatt parlamentsledamot, Chris Pincher, som tvingades att lämna sitt uppdrag efter att han anklagats för att berusad ha tafsat på två män.

Tidigare på tisdagen uppgav en före detta tjänsteman vid det brittiska utrikesdepartementet, Simon McDonald, att Johson kände till anklagelserna mot Pincher redan 2019, strax efter att han utsåg honom till minister, något som premiärministerns kansli har nekat fram till på tisdagskvällen.

Vid 19-tiden, svensk tid, erkände Johnson för brittiska medier att han visst kände till anklagelserna. Kort därefter meddelade Sunak och Javid sina avgångar.

– Men ärendet reddes ut och han (Pincher) bad om ursäkt, vilket jag informerades om. Om jag hade fått göra om det, då hade jag tänkt ett varv till och insett att han inte skulle lära sig sin läxa, att han inte skulle förändras, säger Johnson enligt BBC.

Ställdes inför misstroendeomröstning

Sedan tidigare har Storbritannien skakats av skandalen som i brittisk press benämns som ”partygate”. I början av juni ställdes Johnson inför en misstroendeomröstning. Han överlevde omröstningen men 41 procent av ledamöterna i hans eget parti, Konservativa partiet (Tories), uppgav att de saknade förtroende för honom.

Boris Johnson kommer att utnämna sin stabschef Steve Barcley som ny hälsominister, rapporterar The Telegraph med hänvisning till källor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: ANDY RAIN/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.