Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: ANDY RAIN/TT

Partygate: Detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Uppgifter om dans och drickande på Downing Street 10 under lockdown har fått förtroendet för Storbritanniens premiärminister att dala.

SVT Nyheter reder ut festavslöjandena som avlöst varandra i skandalen som fått namnet ”Partygate”.

Trädgårdsfest med över 100 inbjudna

Över 100 personer bjöds in till en tillställning i premiärministerns trädgård på 10 Downing Street den 20 maj 2020, då det var tillåtet att träffa en person ur ett annat hushåll, om man höll sig utomhus och på två meters avstånd från varandra. Boris Johnson själv deltog på ”ta med din egen alkohol-eventet”, vilket han nu ber om ursäkt för.

Avskedsfester dagen före prins Philips begravning

Den 16 april 2021 samlades omkring 30 rådgivare och tjänstemän för att tacka av Johnsons kommunikationschef, James Slack, samt en av premiärministerns personliga fotografer. Medarbetare ska ha skickats iväg till affären för att fylla en resväska med vin.

Avskedsfesterna hölls dagen före drottning Elizabeths make prins Philips begravning, då både hårda restriktioner och landssorg gällde.

Rapport publicerad

Utredningen om festskandalerna publicerades den 31 januari på den brittiska regeringens hemsida. De omtalade festerna pekas i rapporten ut som omdömeslösa och beskrivs som ett ”allvarligt misslyckande”.

Polisutredning inleddes

Polisutredningen kring de påstådda festerna kan ta flera månader.

Böter ufärdas

I en första runda utfärdade brittisk polis 20 böter med anledning av de kritiserade festerna. Därefter växte antalet till över 100, och i april straffades även Boris Johnson själv med böter. Han blev då den första brittiska premiärministern någonsin att ertappas med lagbrott under sin tid vid makten.

Partygate-rapport överlämnad

Den 25 maj tar Storbritanniens premiärminister Boris Johnson emot den rapport som utrett festligheterna. Rapporten slår bland annat fast att Johnsons regering brustit i ledarskap och att det funnits en kultur av att bryta regler.

Johnson ställs inför misstroendeomröstning

Måndagen den 6 juni ställdes Storbritanniens premiärminister Boris Johnson inför en misstroendeomröstning. Beskedet om omröstningen kom efter att Johnson under en lång tid varit under hård press efter festavslöjandena.

Omröstningen slutade med att Boris Johnson sitter kvar på sin post efter att 211 ledamöten röstat för och 148 mot. Det innebär att 59 procent av ledamöterna har fortsatt förtroende för honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.