Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Storbritanniens premiärminister gör ett uttalande i parlamentet efter slutrapporten kring ”partygate”. Foto: Reuters

Partygate-rapport överlämnad till Boris Johnson

Uppdaterad
Publicerad

Boris Johnson ber åter om ursäkt – men har inga planer på att avgå. Storbritanniens premiärminister tog på onsdagen emot rapporten som utrett festligheterna som ägde rum på Downing Street mitt under pågående pandemi. Rapporten slår bland annat fast att Johnsons regering brustit i ledarskap och att det funnits en kultur av att bryta regler.

”Sue Gray-rapporten” publicerades på onsdagen och pekar ut ett misslyckat ledarskap och en ”kultur” av att bryta regler som orsak till festerna på premiärminister Boris Johnsons kontor när resten av landet var under strikt lockdown.

Rapporten, som är en oberoende parlamentsutredning av händelserna ledd av den högt uppsatta tjänstemannen Sue Gray, publicerades efter att först ha lämnats över till premiärministern. Boris Johnson bad på en pressträff på onsdagseftermiddagen åter om ursäkt och sade att rapporten tar upp många saker som han tidigare inte kände till.

– Jag trodde att tillställningarna som jag deltog i var arbetsrelaterade, säger han.

Johnson har hittills avfärdat samtliga krav på hans avgång och på pressträffen gjorde han klart att han inte har några planer på att avgå.

– Det är mitt jobb att fortsätta, sade han och pekade bland annat på hanteringen av kriget i Ukraina.

Tar upp 16 sammankomster

Den 37 sidor långa rapporten utreder totalt 16 sammankomster som premiärministern och hans personal deltog i under 2020 och 2021. Rapporten ger bland annat ytterligare detaljer om sammankomsterna samt namn på de personer som bröt mot de rådande covidreglerna, skriver BBC.

I rapporten skriver Sue Grey också att anställda med mindre erfarenhet trodde att deras delaktighet under sammankomsterna var tillåtna, detta eftersom högt uppsatta och mer erfarna kollegor deltog. Grey konstaterar att den högre ledningen ”måste stå ansvarig för den här kulturen”.

Rapporten ska också innehålla bilder från festerna där Boris Johnson syns höja sitt glas i en skål. Enligt Sue Grey finns det också exempel på bristande respekt och dåligt bemötande av städare och säkerhetspersonal. ”Det är oacceptabelt”, skriver hon i rapporten enligt BBC.

På onsdagens pressträff sade Boris Johnson att han personligen bett städare och säkerhetspersonal om ursäkt.

Köp av alkohol planerades

Enligt Reuters innehåller rapporten även e-postmeddelanden och WhatsApp-meddelanden som visar att många av sammankomsterna var planerade i förväg och att det förts diskussioner om vem skulle skulle ta med alkohol.

Kier Stramer, ledaren för oppositionspartiet Labour, sa under onsdagen att rapporten är en ”katalog över brottslighet” och att Johnsons regering ”behandlat det brittiska folkets uppoffringar med fullkomligt förakt”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Partygate-rapporten har nu lämnats över till Boris Johnson – samma vecka som nya bilder på en skålande premiärminister läckt ut till pressen. Foto: Matt Dunham/AP/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.