Johnson har hittills avfärdat samtliga krav på sin avgång efter skandalen som fått namnet ”partygate”. Foto: ANDY RAIN/EPA/TT

Misstroendeomröstningen mot Johnson avslutad

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 21.00, svensk tid, avslutades den misstroendeomröstning somhar riktats mot Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. Resultatet väntas annonseras strax efter klockan 22.

Baserat på de parlamentsledamöter som har uttalat offentligt sig omhur de har röstat har sammanlagt 157 ledamöter uttryckt sitt stödför Boris Johnson, visar en sammanställning gjord av Daily Mail. Därmed saknas 23 röster för att nå upp till den majoritet – 180 röster av 359 – som krävs för att Johnson ska tvingas lämna sin post.

Omröstningen sker efter att tillräckligt många av det konservativa Tory-partiets parlamentsledamöter har ställt sig bakom en omröstning. Minst 54 ledamöter har skrivit till 1922-kommittén, som samordnar partiets parlamentsledamöter, och krävt en omröstning. Det meddelade kommitténs ordförande Sir Graham Brady på måndagen.

Skulle han däremot vinna så kan han inte ställas inför nya misstroendeomröstningar i åtminstone ett års tid. Utrikesminister Liz Truss och finansminister Rishi Sunak har redan meddelat att de kommer att stödja Johnson i omröstningen, skriver Reuters. Även Michael Gove, som bland annat är bostadsminister, har meddelat sitt stöd.

Storbritanniens tidigare utrikesminister Jeremy Hunt har meddelat att han kommer att rösta för att avsätta Johnson, som strax innan omröstningen väntas tala till Tory-ledamöterna.

Boris Johnson under hård press

Misstroendeomröstningen kommer efter att Boris Johnson under lång tid varit under hård press efter festavslöjandena som avlöst varandra i skandalen som fått namnet ”Partygate”.

I samband med att rapporten om skandalen lämnades över till Boris Johnson i slutet av maj bad han åter om ursäkt, men sade samtidigt att han inte har några planer på att avgå.

En talesperson för Johnsons stab säger i ett uttalande att måndagens omröstning kan innebära en möjlighet att få stopp på månader av spekulationer och göra det möjligt för regeringen att gå vidare. Enligt uttalandet välkomnar Johnson möjligheten att få framföra sin sak för parlamentsledamöterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.