Efter omröstningen: Boris Johnson förblir Storbritanniens premiärminister

Uppdaterad
Publicerad

Boris Johnson sitter kvar på sin post. 59 procent av det Konservativa partiets (Tories)parlamentsledamöter röstade för att Johnson förblir Storbritannienspremiärminister i den misstroendeomröstning som riktades mot honom.

Misstroendeomröstningen hölls efter att tillräckligt många parlamentsledamöter i Johnsons parti ställt sig bakom och krävt en omröstning om huruvida han skulle få sitta kvar på sin post eller inte. Och nu står det klart: 59 procent av ledamöterna, 211 röster, har fortsatt förtroende för honom. 148 stycken röstade emot.

I ett uttalande säger Boris Johnson att resultatet innebär att den brittiska regeringen kan ”gå vidare”.

– Nu kan vi fokusera på vad vi gör för att hjälpa människor, vad vi gör för att hålla gator och samhällen säkrare, sade Johnson.

Om över hälften av Tory-ledamöterna hade röstat emot Johnson hade han tvingats att lämna posterna som partiordförande i sitt parti och premiärminister i Storbritannien. Nu när han har vunnit slipper han dessutom att ställas inför nya misstroendeomröstningar i åtminstone ett års tid.

Oppositionsledaren: Tories svek britterna

Strax efter att resultatet blivit offentligt sade oppositionsledaren, Labours Keir Starmer, att ”Tories svek britterna”.

– I kväll hade de ett val. Att visa att de har en ryggrad eller att stödja Boris Johnson. Det brittiska folket är trötta på det här. Trötta på en premiärminister som lovar stort men aldrig kommer med något resultat, sade han enligt Sky News.

”Svårt att driva sin politik i parlamentet”

Antalet ledamöter som röstade emot Johnson är procentuellt sett fler än som röstade emot den dåvarande premiärministern Theresa May i en liknande misstroendeprocess 2018. Trots att även May vann sin omröstning avgick hon ett halvår senare, och enligt SVT:s utrikesreporter Anna-Maja Persson skulle hon inte bli förvånad om Johnson går samma öde till mötes.

– Det starka motståndet betyder att allmänheten förstår att Johnson har ett urholkat stöd i partiet. Det kan bli svårt för honom att driva sin politik i parlamentet, säger Anna-Maja Persson.

”Partygate”

Johnsons premiärministerskap har präglats av den så kallade ”Partygate”-skandalen efter att det avslöjats hur det arrangerades olika arrangemang och festligheter på regeringskansliet i 10 Downing Street under coronapandemin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.