SVT:s Samir Abu Eid på plats i Tel Aviv. Foto: TT/SVT

Netanyahu leder valet

Uppdaterad
Publicerad

När 70 procent av rösterna i det israeliska valet är räknade har premiärminister Benjamin Netanyahus parti Likud samlat 23,73 procent av väljarnas stöd, enligt den israeliska valkommissionens hemsida. Motsvarande siffra för Netanyahus främsta rival Sionistiska unionen och dess ledare Yitzhak Herzog är 19,06 procent.

De två största partierna, Benjamin Netanyahus parti Likud och deras största utmanare Sionistunionen – en mitten-vänster koalition och som leds av Arbetarpartiets Yitzhak Herzog – får enligt två av de stora undersökningarna 27 mandat var av de 120 platserna i Knesset, Israels parlament.

Enligt en annan tv-kanals undersökning får Likud ett litet övertag med 28 platser. På Twitter kallar premiärminister Netanyahu resultatet för ”en stor seger”.

Val i Israel

– Netanyahu har överraskat alla genom att göra en väldigt bra valspurt. Det är ju lite för tidigt att säga, men förmodligen kommer det här leda till att han kommer att kunna sitta kvar vid makten, säger SVT:s Samir Abu Eid direkt från Rabintorget i Tel Aviv.

”En skräll”

Huvudmotståndaren, Yitzhak Herzog, svarade snabbt med att säga att ”allt är öppet” tills man har de slutgiltiga resultaten, och att oppositionen kommer att göra allt man kan för att bilda en koalitionsregering.

Det är en stor skräll om vallokalundersökningarna står sig, säger Israelexperten Anders Persson vid Lunds universitet.

– Det är en enorm seger för Netanyahu personligen, en enorm seger för hans parti och för högern i Israel. Och det nästan garanterar en fortsatt högerregering i någon konstellation.

På tredje plats, enligt undersökningarna, kommer den förenade listan med flera arabiska partier. Det slutgiltiga resultatet kommer att dröja, och väntas inte presenteras förrän på fredag.

Behöver stöd

Båda partierna, Likud och Sionistunionen, skulle behöva stöd från andra partier för att få till en koalitionsregering och säkra de 61 mandat som behövs för majoritet i Knesset. Mycket pekar på att Netanyahus utsikter för att få stöd ser ljusare ut.

– Netanyahu har gått framåt i valet och har lättare att samarbeta med de många andra högerpartier som också sitter i Knesset, säger Samir Abu Eid.

Men premiärministern kommer att behöva hjälp. Till exempel från nykomlingen Moshe Kahlon med sitt mittenparti Kulanu som enligt undersökningarna kommer att få nio eller tio mandat – och kan bli avgörande för vem som får majoritet.

Kahlon har förklarat att han kommer att ansluta sig till en Netanyahu-regering på villkor att han får finansministerposten.

Tuff attityd

Mot slutet av valkampanjen har den nybildade alliansen Sionistiska unionen seglat upp som ledande i opinionsmätningarna. Det fick Netanyahu att försöka locka över väljare från andra högerpartier och nationalistiska partier. Han har utlovat fler bosättningar och sagt att det inte blir någon palestinsk stat om han kommer till makten.

– Likud har tagit in mycket bara under det senaste dygnet bara och det är oväntat, säger Björn Brenner, Mellanösternforskare vid Försvarshögskolan.

Han säger att det är ytterst sannolikt att Israel får ny högerregering ledd av Netanyahu.

– Det innebär att fortsätta på den inslagna, en väldigt tuff attityd gentemot palestinierna, ett omfamnande av bosättarna, en ganska väldigt tuff attityd mot omvärlden och en fortsatt frostig relation till Vita huset, säger Brenner

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Israel

Mer i ämnet