Professor Jan Albert: Island kommer att behöva vara väldigt aktiva

Uppdaterad
Publicerad

På Island sattes smittade i karantän och deras kontakter spårades. Skulle Sverige gått samma väg?

– Jag tror att Island med de resurser och med liten befolkning hade möjlighet att göra det som försökte göras här i Sverige, att ha en intensiv smittspårning, säger Jan Albert, professor i smittskydd vid Karolinska institutet, i Aktuellt.

På Island sattes de smittade i karantän och deras kontakter spårades. De införde även ett system där akutsjukvården där de som smittats blev uppringda av sjuksköterskor och läkare varje dag.

Borde Sverige valt samma strategi?

Coronapandemin

Jan Albert, som är professor i smittskydd vid Karolinska institutet, anser man i Sverige borde förstått att risken var större än vad den bedömdes.

– Men jag tror också att med den förhållandevis stora befolkningen som vi har, hade vi nog fått in smittan ganska snart ändå, säger Jan Albert i Aktuellt.

Och Albert anser inte att Sverige bör gå över till Islands strategi, i alla fall inte ännu.

– I dag har vi ju en tydlig avtagande kurva i Sverige. I bästa fall, och förhoppningsvis, fortsätter kurvan neråt och då kanske man kan övergå till en strategi som Island, med smittspårning, när smittan är mycket mer begränsad än vad har varit.

Islands statsepidemiolog tror att de kommer kunna hålla i det här, vad tror du?

– Jag önskar dem lycka till men jag tror det kommer ta lång tid innan vi har ett vaccin och då kommer de behöva vara väldigt aktiva under lång tid framöver, men förhoppningsvis ska de klara av det.

På Island har drygt 1 800 personer konstaterats coronasmittade och endast 10 personer har avlidit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet