Foto: SVT

Jan Eliasson: Trump skapar oro inom FN

Publicerad

Donald Trump skapar oro inom FN. Han har tidigare gått till angrepp mot samfundet, som är beroende av USA i både klimat- och flyktingfrågan. ”Det är en svår period nu men vi måste hålla huvudet kallt”, säger vice generalsekreterare Jan Eliasson.

USA:s nyvalde president har kallat FN för svagt och inkompetent, samtidigt som han har sagt att FN varken är en vän av demokrati, frihet eller USA.

FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson hoppas att uttalanden är en del av valkampanjen och inte den amerikanska politiken.

USA-val 2016

– Inget land kan ensamt vara en ö. I dag är vi beroende av varandra och jag är övertygad om USA kommer att vara en viktig partner för FN också i framtiden, säger han i SVT:s Aktuellt.

”Oro i leden”

Samtidigt medger han att det finns en oro för vilken väg USA kommer att gå.

– Det är klart att det finns oro i leden inom FN. Vi har frågor som vi är väldigt beroende av USA:s politik för, säger han och nämner klimatfrågan samt flykting- och migrationsfrågorna.

– Men vi utgår ifrån att vi ska diskutera med Trumps stab under övergångsperioden och sitta ned med den nyvalda regeringen och försöka få ett förhållande som är konstruktivt.

”Svår period”

Jan Eliasson hoppas att Trump inser att USA behöver FN för valövervakning, fredsbevarande och miltära operationer. Han tycker att det är oroande att Trump har skickat signaler om att han vill dra ned på bidragen till samfundet.

– Det är en svår period nu men vi måste hålla huvudet kallt och utgå ifrån att det ligger i USA:s egenintresse att ha ett väl fungerande FN.

Trump säger att USA ska säga upp sig som världspolis, lämnar det banan öppen för Ryssland?

– Redan under Obama har vi sett en ovilja att ge sig in i militära engagemang. Sedan är frågan vilken form det här samarbetet Ryssland–USA tar. Om de gör upp över parternas huvuden och vi inte får bra, rättvisa lösningar är det klart att det är negativt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet