Se Jan Eliasson, styrelseordförande för SIPRI, berätta om hur coronapandemin påverkar världens konflikter. Foto: Morgonstudion/SVT

Jan Eliasson: Handtvätt en illusion när man inte har rent vatten

Uppdaterad
Publicerad

Nästa vecka anordnas en stor internationell konferens i Stockholm om covid-19 och hur man kan stärka och bevara freden i dessa tider.

Enligt Jan Eliasson, styrelseordförande för SIPRI, som anordnar konferensen tillsammans med UD, drabbas konfliktzoner hårt av coronapandemin. Där är det ”överlevnadsregeln” som gäller.

– I ett land där man inte har några löner vecko- eller månadsvis utan lever på dagens pengar, gäller det bara att överleva. Man uppmanas att tvätta händerna, men när 800 miljoner människor inte har rent vatten så är det en illusion. 

Det finns en förhoppning att krisen ska leda till färre konflikter i världen.

– Men just nu är det ganska bekymmersamt. Redan före krisen var det ganska dåliga relationer mellan USA och Kina, och det har bara blivit värre. De skyller på varandra och relationerna blir allt sämre, säger han i Morgonstudion.

”Mycket allvarligt”

FN:s säkerhetsråd har inte ställt sig bakom FN:s generelsekreterare António Guterres uppmaning till global vapenvila under coronakrisen.

– Det är mycket allvarligt. Det beror på de här dåliga relationerna mellan USA och Kina tror jag.  

Konferensen sker virtuellt med 2000 deltagare från 60 länder.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.