Utrikesministern om stormakternas ordkrig: ”Väldigt oroväckande”

Uppdaterad
Publicerad

USA:s utrikesminister följer upp lögner med lögner. Det hävdar Kina som gick till motangrepp mot USA under torsdagen.

Ordkriget mellan de två stormakterna trappas upp för varje dag.

– Det är ju väldigt oroväckande för resten av oss i världen, säger utrikesminister Ann Linde i Aktuellt.

Coronapandemin har satt igång ett rejält informationskrig mellan USA och Kina. En konflikt som kan påverka resten av världen, menar utrikesminister Ann Linde.

– Det är ju väldigt oroväckande för resten av oss i världen. För de är de två riktigt stora makterna i dag vad det gäller militärt, ekonomiskt, innovationer, handel. Och om det är en riktigt stor konflikt mellan dessa två får det återverkningar för alla oss andra på ett sätt vi inte vill, säger hon.

Coronapandemin

Kinas skuld vid smittspridningen

Ordkriget handlar om Kinas skuld vid spridningen av coronaviruset. USA:s utrikesminister Mike Pompeo hävdar att det finns ”omfattande bevis” för att smittan kommer från ett laboratorium i Wuhan, Kina. Och president Donald Trump menar att Kina hade kunnat stoppa smittan från att spridas utanför landet.

– Det här är värre än Pearl Harbor, det är värre än 11 september. Det har aldrig inträffat något liknande och det borde aldrig ha hänt. Det kunde ha hejdats vid källan, hejdats i Kina, sa Donald Trump vid en presskonferens i helgen.

Tjänar på ”yttre fiende”

Utrikesminister Ann Linde menar att båda länderna är hårt pressade av coronakrisen och tjänar på att skylla på en ”yttre fiende”. Hon tillägger också att det från Trumps håll kan vara en bra strategi inför det amerikanska presidentvalet.

– I USA är man dessutom väldigt polariserade inför presidentvalet – utom när det gäller att attackera Kina, där är alla helt eniga, så det är dessutom en smart taktik från Trump och Pompeo. Men det inger oro, säger hon.

Under torsdagen gick Hua Chunying, talesperson för kinesiska UD, till motangrepp och menade att Pompeo ”följer upp lögner med lögner”.

– Vi hoppas innerligt att de amerikanska politiker som nu stirrar sig blinda på att skylla på andra istället kan fokusera på att bekämpa pandemin i USA, så att fler liv kan räddas och så att invånarnas hälsa och säkerhet bättre skyddas, säger hon.

”Har inte fått se bevis”

Kina har tidigare anklagats för att mörka antalet döda i covid-19 och för att inledningsvis inte vilja sprida information om viruset utanför landet.

Men Ann Linde vill varken avvisa eller tro på Pompeos teori om laboratoriet i Wuhan, utan framhåller att USA ännu inte lagt fram några bevis för världen att det skulle stämma.

– Det går ju inte att säga att det är rätt eller fel när man inte fått se några bevis. Genom historien har vi stormakter, inklusive USA, som har påstått väldigt allvarliga saker, som sen när man har kontrollerat det inte har stämt. Därför tror jag att man ska väldigt försiktig med att säga att det är rätt eller fel, för det vet vi faktiskt inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet