Jan Hallenberg, USA-kännare och forskningsledare på Utrikespolitiska institutet i Stockholm, kommenterar det senaste utspelet från Trumps utrikesminister. Foto: TT/AP

USA-kännare: Utspelet om Kina kan vara del av Trumps valrörelse

Publicerad

Utspelen från president Trump och utrikesminister Pompeo om coronasmittans ursprung i Kina kan vara en del av valrörelsen inför USA:s presidentval i november, enligt en bedömare.

Under söndagen gick USA:s utrikesminister Mike Pompeo ut och sade att det finns bevisning för att coronavirusutbrottet kan ha sitt ursprung i ett laboratorium i den kinesiska staden Wuhan.  I en intervju i tv-bolaget ABC:s ”This week” säger han att det finns ”betydande bevisning” för att virusutbrottet kommit därifrån, men att de amerikanska underrättelsetjänsterna inte har fått saken bekräftad.

Utspelet kan vara en del av den amerikanska valrörelsen. Det menar Jan Hallenberg, USA-kännare och forskningsledare på Utrikespolitiska institutet i Stockholm.

Coronapandemin

– Det republikanska partiet och inte minst Trumpadministrationen funderar allvarligt på att göra Kina till den stora fienden inför presidentvalet i USA, säger Jan Hallenberg till TT.

”Marknaden fruktar ett nytt handelskrig”

Trumps anhängare letar något nytt för att slåss för nu när ekonomin är i kris, Trump anses vara hårdare gentemot Kina än Demokraternas kandidat Joe Biden. Kina kan bli en yttre fiende som samlar Trumps anhängare.

Ett växande missnöje med Kina finns dock även bland Demokraterna, enligt Hallenberg.

– Men börsen gick ned i fredags, marknaden fruktar ett nytt handelskrig och dåliga relationer med Kina, säger Hallenberg och konstaterar att en försämrad världsekonomi även drabbar USA:s ekonomi.

Balansgång

Amerikanska utspel om Kina gällande coronaviruset har väckt starka reaktioner från kinesiskt håll, där frågan är mycket känslig.

– Landet går också en balansgång. President Xi Jinping ligger lågt, men talespersonerna går hårt ut och säger att påståendena är rena lögner, säger Hallenberg.

Enligt WHO har coronaviruset spridits från djur till människa. Utbrottets ursprung har spårats till en marknad i Wuhan, men mer exakt hur det tog skuttet från vilda djur till människor är inte klarlagt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet