Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Jan Hallenberg: Övertygad om att det pågår påtryckningar mot Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Natos medlemsländer kommer öka trycket mot Turkiet om de fortsätter hålla dörren stängd för Sverige och Finland. Det menar Jan Hallenberg, senior forskningsrådgivare på Utrikespolitiska institutet.

– Jag är övertygad om att det pågår påtryckningar, säger han.

Turkiets nej till Sverige i Nato står fast – åtminstone så länge det är tillåtet att bränna koraner i Sverige. Det beskedet gav president Recep Tayyip Erdogan vid ett tal inför partikollegor i parlamentet under onsdagen. 

Jan Hallenberg beskriver den pågående situationen som ”bisarr”. Samtidigt bör de turkiska utspelen ses i ljuset av landets valrörelse, menar han.

– Jag tror att Sverige har dragits in alltför mycket i Turkisk inrikespolitik.

USA kan påverka

Erdogan kommer att fortsätta ställa krav, och den svenska regeringen gör bäst i att ligga lågt och inte kommentera utspelen, anser Hallenberg. Samtidigt menar han att vi i Sverige tenderat att överdriva betydelsen av Erdogans ”detaljuttalanden”.

– Det här är en internationell, multilateral, säkerhetspolitisk process där 30 stater deltar, säger han om den pågående Natoprocessen.

Övriga medlemmar i militäralliansen kommer också att påverka Turkiet om de fortsätter att blockera Sveriges och Finlands inträde, enligt Hallenberg.

– Det finns en stat som Turkiet är beroende av för sin säkerhet och den heter USA. Det kommer inte bara vara vänliga ord som sägs därifrån till Turkiet om de inte är villiga att gå med på Sveriges och Finlands Natomedlemskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.