Kärnkraftsanläggningen i Takahama. Foto: TT

Japan tvingas stänga två reaktorer

Uppdaterad
Publicerad

En japansk domstol har beordrat att två kärnreaktorer ska stängas omedelbart på grund av bristande säkerhet. Dessutom saknar opertören en evakueringsplan vid en ny tsunami.

I slutet av januari återstartades reaktor 3 vid kärnkraftverket i Takahama. Den tvingas nu stänga omedelbart på grund av bristande säkerhet. Även reaktor 4 som testkörts ett par dagar måste hållas stängd då den haft en rad tekniska problem. 

Domaren Yoshihiko Yamamoto uppger att operatören Kansai Electric Power Co inte uppfyller de säkerhetsnormer som krävs efter kärnkraftsolyckan i Fukushima 2011.  

Saknar evakueringsplan

Efter kärnkraftsolyckan vid Fukushima Daiichi den 11 mars 2011 stoppades all kärnkraft i Japan och en omfattande säkerhetsöversyn inleddes. Boende inom en radie av 20 kilometer från kärnkraftverket evakuerades.

Enligt domen har reaktorerna i Takahama inte uppgraderats korrekt och operatören har inte redogjort för sina evakueringsplaner i händelse av en allvarlig olycka eller en ny tsunami.

Reaktor 3 använder det mer riskfyllda plutonium-baserade MOX-bränslet.

Kansai Electric säger att beslutet är ”en besvikelse” och de planerar att överklaga domen.

Endast två reaktorer i drift

I och med dagens beslut är bara två av Japans 43 kärnkraftsreaktorer i drift. Det är de två reaktorerna vid kärnkraftverket Sendai på den sydliga ön Kyushu.

Premiärminister Shinzo Abes regering vill starta så många reaktorer som möjligt. Regeringens linje är att kärnenergi bör förbli en viktig energikälla för Japan, som har få andra naturtillgångar till bränsle.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Trippelkatastrofen i Japan 2011

Mer i ämnet