Foto: TT

Japan står still på årsdagen av katastrof

Uppdaterad
Publicerad

Japanerna stannar upp på fredagen för att högtidlighålla årsdagen av Fukushima-katastrofen, då en jordbävning ute till havs med efterföljande tsunami utlöste den värsta kärnkraftskatastrofen sedan Tjernobyl 1986.

Över 18.000 människor dog, eller saknas, efter att de massiva vågorna svepte in över landet och slukade hela bostadskvarter. Tre härdsmältor på Fukushima-kraftverket orsakade stora utsläpp av radioaktiva ämnen och tiotusentals människor i omkringliggande områden tvingades fly sina hem.

Minnesceremonier hålls på flera håll vid Japans norra kustområde, som drabbades värst av katastrofen. Den japanske kejsaren Akihito, kejsarinnan Michiko och premiärminister Shinzo Abe närvarade vid högtidlighållandet i huvudstaden Tokyo.

Vill starta kärnkraftverk

De böjde sina huvuden i en ceremoni strax före klockan 7 svensk tid, den tidpunkt då jordbävningen ägde rum den 11 mars 2011.

– Jag hoppas att människor kommer att minnas oss, livet för de evakuerade är fortfarande svårt på många sätt, säger 39-åriga Kazuko Nikhei, som deltog vid en av ceremonierna i huvudstaden.

Samtliga Japans kärnkraftsreaktorer har hållits nedstängda efter katastrofen och Japan har tvingats öka sitt användande av dyra fossila bränslen för att täcka energitappet. Premiärministern driver på för att återöppna kärnkraftverk, som han menar att landet inte klarar sig utan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Trippelkatastrofen i Japan 2011

Mer i ämnet