Japan tystnade tio år efter katastrofen

Uppdaterad
Publicerad

En tyst minut har hållits i Japan för att markera att det har gått tio år sedan den värsta naturkatastrofen i landets moderna historia.

– Det är outhärdligt när jag tänker på hur alla som förlorade nära och kära känner, sade premiärminister Yoshihide Suga på en pandemianpassad minnesceremoni.

En kraftig jordbävning, en dödlig tsunami och en härdsmälta i kärnkraftverket Fukushima traumatiserade nationen. Omkring 18 500 personer omkom eller försvann i samband med olyckan, de flesta i de flodvågor som följde på skalvet som med en magnitud på 9,0 är ett av de kraftigaste som har uppmätts. Radioaktiviteten som spreds efter härdsmältan tvingade omkring 160 000 människor att fly och flera städer var obeboeliga i många år.

Kan inte återvända

Fortfarande har tiotusentals människor inte kunnat återvända hem på grund av rädslan för radioaktivitet och omkring 2 procent av Fukushima är avspärrat. Arbetet med att avveckla kraftverket Fukushima Dai-ichi pågår fortfarande och varje dag jobbar omkring 5 000 personer med att plocka isär det och hantera förorenat vatten och avfall. Arbetet väntas pågå i årtionden, enligt ägaren Tokyo Electric Power.

De flesta av Japans kärnkraftverk är avstängda och regeringens planer på att återuppliva sektorn är kontroversiella. 85 procent av japanerna är oroliga för kärnkraftsolyckor, enligt en undersökning från public service-kanalen NHK.

Sökande efter människor som fortfarande saknas efter katastrofen kommer att ske i veckan. Chansen kan tyckas minimal, men förra veckan identifierades kvarlevor från en kvinna som varit anmäld saknad sedan tsunamin – vilket hennes son har beskrivit som ett viktig avslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.