Jättetrålare utreds efter att 100 000 döda fiskar släppts ut i Atlanten

Uppdaterad
Publicerad

Nya bilder visar hur omkring 100 000 döda fiskar har släppts ut i Atlanten. Supertrålaren FV Margiris representanter säger att det orsakades av ett hål i trålarens enorma fiskenätet. Men miljöorganisationen Sea Shepherd France har ifrågasatt påståendet och tror att det gjordes medvetet.

Frankrikes sjöfartsminister, Annick Girardin, skriver på Twitter att bilderna är ”chockerande”. Hon har bett den nationella fiskeövervakningsmyndigheten att inleda en utredning.

Virginijus Sinkevicius, EU:s miljökommissionär, säger också att han kräver ”uttömmande information och bevis om fallet”,

Miljöorganisationen Sea Shephard, som publicerade filmen, uppskattar att det handlar om mer än 100 000 döda blåvitlingar. Blåviting, eller kolmule som den också kallas, är en underart av torsk som används för att massproducera bland annat fiskpinnar och fiskolja.

Representanter: ”En mycket sällsynt händelse”

Händelsen, som inträffade tidigt på torsdagen, orsakades av ett hål i trålarens nät, menar organisationen Pelagic Freezer-Trawler Association (PFA), som representerar fartygets ägare. I ett uttalande skriver gruppen att händelsen är en ”mycket sällsynt händelse”.

”I enlighet med EU-lagstiftningen har incidenten och de förlorade mängderna registrerats i fartygets loggbok och rapporterats till myndigheterna i fartygets flaggstat, Litauen.”, skriver de.

FV Margiris, som är världens näst största fiskefartyg, använder gigantiska trålarnät som är mer än en kilometer långa och bearbetar fisken ombord, skriver The Guardian.

Trafikdata från marinetraffic.com visade att fartyget, som ägs av det nederländska företaget Parleviliet & Van der Plas, fortfarande fiskade Biscayabukten under fredagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.