Jemeniterna vill ha fred: ”Väldigt annorlunda scenario i dag”

Uppdaterad
Publicerad

Kriget i Jemen är både en intern konflikt och uttryck för den större kampen mellan Mellanösternregionens stormakter. Tre år har gått sedan striderna intensifierades, men vad säger egentligen jemeniter idag?

– Sedan 2015 har saker ändrats. Från början fanns det många hårdföra och alla ville att den egna sidan skulle vinna, säger Hisham al-Omeisy, jemenitisk politisk analytiker, till SVT Nyheter.

– I dag är det ett väldigt annorlunda scenario. Folk har har fått nog, de vill ha fred och de har betalt med blod.

Trots att kriget har pågått sedan 2015 så har det internationella intresset varit svalt. Något som bidragit stort till den ökade uppmärksamheten är den saudiska journalisten Jamal Khashoggis död på det saudiska konsulatet i Istanbul, vilket misstänks ha beordrats från högsta ort i Saudiarabien. Eftersom Saudiarabien och kronprins Mohammed bin Salman också spelar en nyckelroll i kriget i Syrien, så har även Jemen fått större uppmärksamhet.

– Det är väldigt irriterande minst sagt, eftersom Jemen-katastrofen har hållit på i över tre år. Att folk bryr sig först på grund av Khashoggi är en besvikelse men det är också välkommet, säger Hisham al-Omeisy.

– Vi jemeniter är vid en punkt där allt som ger uppmärksamhet till läget välkomnas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.