Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Wallström till jemenitiska parter: ”Det är nu upp till er” Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Fredssamtalen om Jemen startar i dag

Uppdaterad
Publicerad

I dag drar samtalen mellan de stridande parterna i Jemenkonflikten i gång på Johannesbergs slott i Uppland. På förmiddagen höll FN:s sändebud Martin Griffiths och utrikesminister Margot Wallström (S) en presskonferens.
– Jemens befolkning, inte minst barn, har redan väntat för länge på fred, sa Wallström.

Båda parterna i Jemenkonflikten, huthirebellerna och regeringssidan, har nu anlänt till Sverige inför fredssamtalen som börjar i dag. Samtalen väntas ta omkring en vecka och förhoppningen är att flera frågor ska kunna lösas på Johannesbergs slott i Uppland.

– Jemens befolkning, inte minst barn, har redan väntat för länge på fred, sa utrikesminister Margot Wallström under förmiddagens presskonferens och fortsatte:

– Vi är stolta över att kunna stödja dessa samtal.

Wallström välkomnade parterna till Sverige och önskade alla involverade lycka till, men påminde också om att det nu är upp till dem att försöka lösa konflikten.

”Innebär mycket för många”

Under de kommande dagarna kommer man förhoppningsvis kunna göra ”seriösa” framsteg mot fred, sa FN:s sändebud Martin Griffiths.

– Jag tror att vi under de kommande dagarna kan hitta lösningar på specifika problem som kan minska lidandet, sa han.

– Att bygga ett förtroende mellan parterna tar tid, sa Griffiths som ändå var hoppfull inför de kommande dagarna.

Enligt Griffiths har man skrivit under ett avtal om fångutväxling.

– Det är resultatet av ett aktivt arbete från delegationerna, som kommer innebära mycket för många familjer, säger han på presskonferensen.

Gav besked för två veckor sedan

Striderna i Jemen har slagit hårt mot den fattiga befolkningen, där miljontals människor lider av akut hungersnöd och tiotusentals har dödats i kriget. FN har beskrivit läget i Jemen som världens värsta humanitära katastrof.

Det var för två veckor sedan som regimen i det krigshärjade Jemen meddelade att man tänker delta i fredssamtalen i Sverige. Dessförinnan hade huthirebellerna uppgett att de kommer att avbryta sina robot- och drönarattacker mot Saudiarabien, Förenade Arabemiraten och dess allierade i Jemen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Jemen

Mer i ämnet