Jennifer Wegerup: Chock och bestörtning efter linbaneolyckan

Uppdaterad
Publicerad

Italien är i sorg efter linbaneolyckan i regionen Piemonte på söndagen där 14 personer omkom. Nu ställer sig många frågan hur olyckan kunde inträffa.

Linbanevagnen kraschade tidigt under söndagseftermiddagen i det populära turistområdet mellan staden Stresa och berget Mottarone i italienska alperna.

Av de 15 som var ombord har 14 bekräftats döda. Ett barn vårdas fortfarande på sjukhus med kritiska skador.

– Det är djup förstämning, chock och bestörtning här i Italien. Det pratas väldigt mycket om det och den stora frågan alla ställer sig är: hur kunde det här hända? säger SVT:s Italienkorrespondent Jennifer Wegerup i Morgonstudion.

Enligt de uppgifter som finns bör linbanan ha varit i gott skick. Som mycket annat under pandemin i Italien har linbanan varit stängd och öppnade igen den 24 april. Den inspekterades så sent som i fjol och renoverades mellan 2014 och 2016.

”Ska ha hörts en jättesmäll”

Flera vittnen som var på platsen såg hur linbanan plötsligt började åka bakåt när den var nästan uppe på toppen.

– Det ska ha hörts först en jättesmäll och sedan en till säger Jennifer Wegerup.

Uppgifter kommer, bland annat från stadens borgmästare, att en av vajrarna till kabinvagnen ska ha lossnat rakt av. Sedan ska vagnen ha stött emot en pelare och sedan störtat ner bland träden. Men det är fortfarande oklart exakt vad som har orsakat olyckan. Under måndagen kommer Italiens transportminister att besöka olycksplatsen.

Bland offren ska det finnas bland annat ett förlovat par och en hel familj.

– Det är ett väldigt vackert område som har många turister. Och det finns ett stort behov av att komma ut nu när så många har varit instängda så länge med utegångsförbud och lockdowns i perioder, så det var många ute den här fina dagen, säger Jennifer Wegerup.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.