Jens Stoltenberg: ”Nato är en stark och en absolut levande institution”

Uppdaterad
Publicerad

Nato fyller i dag 70 år, men det råder spänningar mellan de firande alliansländerna. Frankrikes president Emmanuel Macron har till exempel kallat alliansen för hjärndöd.

– Nato är en stark och en absolut levande institution, säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i en exklusiv intervju med SVT Nyheter.

Ett hårt ordkrig utspelar sig mellan bland andra länderna Frankrike, USA och Turkiet och överskuggar att Nato numera är en sjuttioårig allians.

Den franske presidenten har bland annat gått hårt mot USA och landets beslut att dra tillbaka sina militära styrkor från de av kurder kontrollerade områdena i nordöstra Syrien.

Turkiet, har i sin tur fått fördömanden för invasionen i Syrien, men kräver förståelse.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg ser dock inte alliansen som hotad.

– Nato är en stark och en absolut levande institution. Vi har gjort den största förnyelsen och omställningen på flera år, säger Jens Stoltenberg till SVT Nyheter.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.