Den tidigare Labour-ledaren Jeremy Corbyn stängs av från partiet efter att han kommenterat en rapport om antisemitism. Foto: Dominic Lipinski/AP/TT

Jeremy Corbyn stängs av från Labour

Uppdaterad
Publicerad

Jeremy Corbyn, tidigare partiledare för brittiska Labour, stängs av tillsvidare från partiet, rapporterar Sky News.

Bakgrunden är hur Corbyn kommenterat en rapport om antisemitism inom Labour-partiet.

Utredningen är gjord av brittiska kommissionen för jämlikhet och mänskliga rättigheter, EHRC, och publicerades på torsdagen.

Enligt utredningen ska det ha funnits fall av trakasserier och diskriminering då Corbyn var partiledare för Labour, skriver Sky News.

– I ljuset av hans kommentarer och hans oförmåga att dra tillbaka dem senare, stänger Labour-partiet av Jeremy Corbyn i väntan på utredning, sa en talesperson för Labour.

Tre lagbrott

Enligt utredningen har Labour brutit mot lagen inom tre områden:

• Partiet har blandat in politik vid anmälningar om antisemitism

• Det har misslyckats med att erbjuda adekvat utbildning till dem som hanterar anmälningarna

• Trakasserier har förekommit mot den som lämnat in anmälningar

Under tidsperioden som utredarna granskade upptäcktes 23 fall av politisk inblandning från Jeremy Corbins stab eller andra inom partiet, skriver Sky News.

”Uppförstorade”

Corbyn accepterade utredningen och sa att judiska medlemmar har rätt att kräva att Labour tar itu med antisemitism och att han ångrar att förändringsarbetet tagit så lång tid. Men han tillägger också:

– Skalan av problemen är också dramatiskt uppförstorade av politiska skäl av våra opponenter inom och utom partiet.

Labour har till 10 december på sig att leverera en plan för hur partiet ska implementera utredningens förslag på åtgärder.

”Han har yttersta ansvaret”

Utredningsledaren Alasdair Henderson säger att all skuld inte kan läggas på en enda person men att det var Jeremy Corbyn som ledde partiet under perioden som EHRC granskade.

– Som partiledare, och med bevis för politisk inblandning inifrån hans stab, har han det yttersta ansvaret för dessa problem, säger Henderson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer