Foto: TT

Joe Biden ber om ursäkt för opassande beteende – ska vara ”mer respekterande”

Uppdaterad
Publicerad

Flera kvinnor i USA har anklagat den tidigare vicepresidenten och tippade presidentkandidaten Joe Biden för att ha rört vid dem på olämpliga sätt. Nu bemöter Biden själv anklagelserna, i en video publicerad på nätet.

– Jag kommer att vara med lyhörd, säger han.

Klädd i blå kostym med uppknäppt vit skjorta talar USA:s tidigare vicepresident Joe Biden rakt in i kameran, som förefaller sitta på en mobiltelefon. Fem dagar har gått sedan den första offentliga anklagelsen om att han på ett opassande sätt rört vid en kvinna, beskrivningar som sedan kommit att gälla fyra kvinnor.

Efter att endast ha kommenterat saken i skriftliga uttalanden, har Biden nu på Twitter publicerat en video för att säga sitt.

Presidentvalet i USA 2020

– Jag kommer alltid att anse att regerande – och i ärlighetens namn livet – handlar om att knyta an till folk. Det kommer inte förändras, säger han och skruvar på sig i den bruna skinnsoffan som knarrar lågt.

– Men jag kommer att vara mer lyhörd och visa större respekt för folks personliga utrymme, och det är en bra sak.

Blandade reaktioner

Videon har av amerikanska medier uppfattats som ett medgivande om att anklagelserna mot honom måste bemötas direkt. Den innehåller däremot ingen uttrycklig ursäkt. 76-årige Biden betonar i stället att hans politiska stil bygger på att etablera kontakt genom handslag, kramar och annan fysisk kontakt. Men att sociala normer förändras och att han förstår det.

Reaktionerna på Bidens agerande och videon har varit delade.

Anhängare har framhållit att han helt enkelt har en fysisk stil mot såväl kvinnor som män, och att det inte handlar om avsiktliga olämpligheter.

Kritiker har framhållit att det inte är hans avsikt som räknas, utan hur agerandet mottas – och att han gjort fel som inte uttryckligen bett om ursäkt.

Tippad som presidentkandidat

Kontroversen kring Bidens agerande kommer samtidigt som många väntar på att han ska sjösätta sin kampanj inför presidentvalet nästa år. Ledande demokrater har inte motsatt sig en kandidatur och kvinnorna har inte anklagat honom för sexuella trakasserier, men däremot sagt att fysisk kontakt av olika typer gjort dem obekväma.

Biden förväntas också bli tvungen att ytterligare bemöta uppgifterna, som enligt kritiker undergräver hans förmåga att utmana sittande president Donald Trump.

Trump har själv fångats på band när han berättat hur han tagit på kvinnor mot deras vilja, men har tagit tillfället i akt att driva med eller håna Biden. Vid en insamlingsmiddag i Washington drog Trump i tisdags ett skämt om att ha bett en general om en kyss efter ett glädjande besked.

– Jag kände mig som Joe Biden, sade han, till publikens skratt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet