USA:s president Joe Biden. Foto: MANDEL NGAN

Joe Biden hade hemligstämplade dokument i garaget

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Joe Biden förvarade sekretessbelagda dokument i sitt garage, visar en ny utredning som presenterades på torsdagen.

Han kommer dock inte att åtalas i fallet, uppger den särskilde utredaren Robert Hur.

Biden ska ha förvarat säkerhetsklassade dokument i sitt garage under perioden efter sitt vicepresidentskap, då han var en privatperson, rapporterar AP.

Det ska röra sig om militära handlingar av känslig information, bland annat dokument som berör interna säkerhetsfrågor, som Joe Biden förvarat i kartonger. Det enligt det amerikanska justitiedepartementets särskilde utredare Robert K Hurs rapport som släpptes på torsdagen.

Trots att rapporten fastställer att Biden behöll delar av materialet avsiktligt rekommenderas inte att väcka åtal.

”Vi har haft i beaktande att Biden under en rättegång sannolikt skulle presentera sig själv som en sympatisk, välmenande äldre man med dåligt minne inför juryn, så som han gjorde under vår intervju med honom”, skriver Robert Hur i rapporten.

En vicepresident har rätt att hantera hemlighetsstämplade dokument i bostaden. Däremot borde de ha återlämnats efter ämbetstiden.

Mycket tyder dock på att han behållit en del av dokumenten ”av misstag”, står det i rapporten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.