Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Sveriges Radios Ginna Lindberg om hur USA kan slå tillbaka efter drönarattacken i Jordanien. Foto: SVT

USA-korrespondenten: Biden går balansgång

Uppdaterad
Publicerad

Pressen på Joe Biden att slå tillbaka efter den dödliga attacken i Jordanien är stor. Den amerikanska presidenten står inför ett vägval där han riskerar att dra igång ett storskaligt krig:

– Att som Republikanska senatorer föreslagit, och slå direkt mot Teheran, skulle omedelbart leda till kraftig eskalering och krigstillstånd, säger SR:s utrikeskorrespondent Ginna Lindberg.

USA måste slå tillbaka efter söndagens attack i Jordanien som dödade tre amerikanska soldater, det slår både Republikaner och Demokrater fast. På vilket sätt är just nu presidentens stora huvudvärk.

– Här går Biden verkligen en balansgång. Slår man tillbaka med full kraft så kan det vara ett storkrig som väntar. Slår han inte tillbaka med tillräcklig kraft så kommer han ha en inrikespolitisk diskussion på halsen om att han är en feg president som inte vågar slå tillbaka mot de här grupperna, säger Ginna Lindberg som är USA-korrespondent för SR till SVT:s Morgonstudion.

USA-val 2024

”Skulle leda till kraftig eskalering”

Attacken är den första dödliga attacken mot amerikansk militär sedan kriget mellan Israel och Gaza inleddes i oktober. USA var snabba med att peka ut Iran. Inte som direkt ansvarigt men som ett land som har inflytande över de grupper man misstänker utförde attacken.

De republikanska senatorerna säger att de vill slå tillbaka med full kraft och direkt emot Iran. Enligt Lindberg finns det för Biden tre potentiella scenarier:

– Man kan slå till mot militära baser och vapenförråd. Det är väl det mest troliga alternativet. Det andra är att man slår till mot enskilda personer, specifika ledare. Det tredje alternativet är ju att man slår till mot Teheran. Det skulle ju omedelbart leda till en kraftig eskalering och ett krigstillstånd.

”Allt är politik”

USA är mitt uppe i en valrörelse och även om Biden-administrationen viftat bort frågor om hur attacken kan komma att påverka valet, så kommer hanteringen av situationen få en effekt enligt Lindberg:

– Vi är ju inne i ett valår och allt är politik just nu. Hur Biden svarar på den här attacken kommer också få politiska konsekvenser och påverka opinionsläget. Trump har går ut och kritiserat Biden för att vara en svag och bräcklig ledare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet