Joe Biden och Vladimir Putin möts i Gèneve – blir första mötet

Uppdaterad
Publicerad

Joe Biden och Vladimir Putin har inlett sitt möte i Genève. Det är första gången de två världsledarna träffas sedan USA fick en ny president.

Joe Biden befinner sig just nu på sin första utlandsresa som USA:s president och i – vid en tidpunkt då relationerna mellan USA och Ryssland är mycket dålig – träffar han den ryska ledaren Vladimir Putin.

Vladimir Putin har tidigare sagt att han vill hitta ett sätt att ”reglera våra relation”. Även Joe Biden har sagt att han inte söker någon konflikt med Ryssland.

– Men vi svarar om Ryssland fortsätter med sina skadliga handlingar, säger han.

Vid 14-tiden på onsdagseftermiddagen inledde de mötet.

”Ska framstå som handlingskraftig och tuff”

Stefan Åsberg är SVT:s korrespondent i USA:

– Vita husets förhoppning med det här mötet är att president Biden ska framstå som handlingskraftig och tuff. Men vi ska ha klart för oss att förväntningarna på det här mötet är extremt lågt ställda, säger han i Morgonstudion.

”En stor propagandaseger för Putin”

Bert Sundström, SVT:s korrespondent i Ryssland, säger att Ryssland ser Joe Biden som en ”starkt antirysk” president.

– Om inte som fiende så vet man att han i alla fall är en stark motståndare. Relationerna är riktigt, riktigt dåliga så det här blir väl ett sätt för Putin att försöka visa att Ryssland står upp mot en aggressiv och elak Biden, säger han i Morgonstudion och fortsätter:

– Men bara det faktum att det möts gör att det åtminstone blir en slags hemmaplan, en stor propagandaseger för Putin.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.