Foto: EBU/BENATO/RUPOOL

Putin efter mötet med Biden: Ingen fientlighet

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands president Vladimir Putin uppger att han och USA:s president Joe Biden har kommit överens om att respektive ländernas ambassadörer ska få återvända till sina tjänster i ett försök att sänka spänningarna. Ambassadörerna kallades tidigare i år tillbaka till sina hemländer.

Dagens möte mellan Vladimir Putin och Joe Biden i Genève var det första mellan ledarna för Ryssland och USA sedan Biden valdes till president.

– Det var ingen fientlighet under mötet, tonen var konstruktiv, sa Vladimir Putin efter mötet.

– Vi måste kunna samarbeta där vi har gemensamma intressen. Jag sa till Putin att jag inte har någon antirysk agenda. Jag verkar för det amerikanska folket, sa Joe Biden.

”Diskuterade i detalj”

Den amerikanska presidenten sa att han och Putin enats om en bilateral stabilitetsdialog när det gäller vapenkontroll.

– Vi diskuterade i detalj nästa steg våra länder ska ta när det gäller åtgärder för vapenkontroll, sa Joe Biden.

Även den ryska presidenten pratade om kärnvapen och underströk ländernas betydelse när det gäller vapenarsenalerna.

– USA och Ryssland har ett extra stort ansvar för stabilitet i kärnvapenfrågan. Vi är de två största kärnvapenmakterna, både i antal och kvalitet av vapnen, det vet vi, sa Vladimir Putin.

Joe Biden sa att han och Putin även pratade mycket om cybersäkerhet och att de ska diskutera vidare om huruvida cyberattacker inte ska få riktas mot viss kritisk infrastruktur.

Biden nämnde att begränsningen skulle kunna gälla 16 infrastrukturområden, däribland energi- och vattensektorn.

Enskilda presskonferenser

CNN skriver att Ryssland var drivande i att en gemensam presskonferens skulle hållas, något USA inte ville gå med på – och därför höll Vladimir Putin och Joe Biden två enskilda presskonferenser.

– Det här är inte en tävling om vem som kan göra bättre ifrån sig på en presskonferens eller försöka att genera varandra, sa Biden på söndagen som en förklaring till beslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.