Cheferna för de krisande bankerna kommer inte få behålla sina jobb, säger USA:s president. Foto: Saul Loeb/AFP/TT

Joe Biden om krisen: Banksystemet är säkert

Uppdaterad
Publicerad

Det amerikanska bankväsendet står säkert och inga förluster kommer bäras av skattebetalarna. Det var USA:s president Joe Bidens budskap när han under måndagen höll en pressträff om det ekonomiska läget.

I ett tal under måndagen uttalade sig USA:s president Joe Biden om läget i den amerikanska ekonomin med anledning av den senaste tidens bankturbulens.

– Amerikaner kan känna sig trygga med att vårt banksystem är säkert. Alla som pengar i dessa banker kommer ha tillgång till sina pengar idag. Inga förluster kommer bäras av skattebetalarna, säger Joe Biden.

”Så kapitalismen funkar”

Han passade även på att gå hårt åt dem som leder bankerna bakom turbulensen, och åt kapitalister som bett om att få sina investeringar skyddade.

– Föreståndarna för dessa bankerna kommer sparkas. Om banken togs över av myndigheter ska deras föreståndare inte jobba kvar.

– De som investerat i bankerna kommer inte att skyddas. De tog en medveten risk och när en risk inte ger utdelning förlorar man sina pengar. Det är så kapitalismen funkar, sade Joe Biden på pressträffen.

Märks på börsen

Turbulensen i samband med kollapsen av Silicon Valley Bank har skapat ringar på vattnet i den amerikanska ekonomin. Det breda indexet på Wall Street, S&P500, inleder handelsdagen med en nedgång på drygt 1 procent. Därmed ligger indexet på minus 0,5 procent sedan årsskiftet Tekniktunga Nasdaq sjunker samtidigt med 0,1 procent, vilket ger plus 6 procent sedan årsskiftet.

Även i banksektorn rasar kursen. I Republic Bank och Pacwest Bancorp sjunker aktierna 67 respektive 44 procent, medan Western Alliance tappar 74 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.