Joe Biden siktar in sig på Nevada och South Carolina. Foto: TT/AP

Joe Biden skippar valvakan – åker tidigare till South Carolina

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare vicepresidenten Joe Biden spås hamna långt efter Bernie Sanders och Pete Buttigieg i Demokraternas primärval i New Hampshire. I stället för att medverka på valvakan där reser han söderut till South Carolina redan under tisdagskvällen, uppger amerikanska medier.

Joe Biden slutade på en blygsam fjärdeplats i det första primärvalet i Iowa. I opinionsundersökningarna inför New Hampshire har Biden fått omkring 10% av väljarförtroendet, att jämföra med Bernie Sanders som hamnar mellan 25 och 30%.

Väljarna vill gärna haka på en kandidat i medvind, och så även de som donerar pengar till kampanjandet. Men Joe Bidens svaga start i jakten på att bli demokraternas presidentkandidat har fått finansiärer att tveka, och Biden har nu tvingats ställa in planerad tv-reklam på grund av ekonomin.

Men i de nästakommande delstaterna Nevada och South Carolina, som har fler väljare med afroamerikansk eller latinamerikansk bakgrund, väntas 77-åringen prestera bättre än i de nästan helvita delstaterna Iowa och New Hampshire.

”Super Tuesday” närmar sig

Redan nu under tisdagskvällen kommer alltså Biden flyga till South Carolina för att hålla ett kampanjmöte i en delstat där hans vinstchanser är betydligt större. Statistiken visar dock att Demokraternas presidentkandidat nästan alltid vinner i antingen i Iowa eller New Hampshire.

Nomineringsmötena i Nevada hålls den 22 februari och en vecka senare är det primärval i South Carolina. Sedan går 16 delstater till val 3 mars, då det är ”Super Tuesday”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.