”Till och med McDonalds är stängt och skolorna är stängda sedan i går”, säger svenska Jacob Ryd (t.v) som bor i kölddrabbade Indiana. Foto: Privat/David Joles, TT

Johan Ryd i Wisconsin: ”Känns som att man ska frysa ihjäl”

Uppdaterad
Publicerad
Minst åtta personer ska ha dött när extremkylan drog in över USA. Mitt i det kallaste området i Wisconsin bor svenska Johan Ryd.
– Bara av att man går fram och tillbaka till bilen så känns det som att man ska frysa ihjäl, säger han.

Johan Ryd bor och arbetar i Appelton i Wisconsin sedan tre år tillbaka. Där har myndigheterna gått ut med flera varningar om kylan som just nu drar in över mellanvästra USA.

Minst åtta människor har dött i kylan, enligt flera amerikanska medier. Och enligt läkare räcker det med några minuter utomhus för att en människa ska drabbas av köldskador.

– Det är svårt att andas direkt när man kommer utanför dörren. Jag vet inte hur man ska förklara det, säger Johan Ryd.

”Känns som minus 42”

Skolor, butiker och restauranger håller stängt sedan i går. Och människor uppmanas att stanna hemma från jobbet. När SVT talar med honom under natten till torsdagen svensk tid är det – 20-25 grader kallt. Ur svensk synvinkel låter det inte som en katastrof. Men det kombineras med kraftiga vindar som gör att kylan blir värre än så.

– Vinden gör mycket, det är ganska platt här så även om det bara är 20-25 minusgrader så känns det som minus 42, säger han.

Han fortsätter:

– Jag har rest mycket upp till fjällen som barn. Men det här är en väldigt torr kyla och mycket vind. Det är nästan ingen luftfuktighet överhuvudtaget. Jag kan inte röra ett kontaktuttag just nu utan att få en stöt inne i huset. Det biter oavsett hur mycket lager med kläder man har.

”Till och med McDonalds är stängt”

Även hans bror, Jacob Ryd, bor i USA. Han bor längre söderut i Indiana men även där slår kölden hårt just nu.

– Allt är stängt. Till och med McDonalds är stängt och skolorna är stängda sedan i går, säger han.

Till helgen väntas temperaturerna återgå till det normala för årstiden igen. Men tills dess får bröderna ladda med dubbla lager kläder.

– Jag gick ut tidigare i dag och då var det två tjocktröjor, jacka, två par strumpor, byxor, täckbrallor, långkalsonger. Har man den munderingen på så klarar man sig rätt bra. Men är man ute mer än fem minuter börjar det svida till, säger Jacob Ryd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer