Under tidsdagen orsakade ett snöoväder stora trafikstörningar i Michigan. Evan Roberts gav sig ut i kylan i Minneapolis, huvudstaden i Minnesota. Foto: David Joles/AP/TT

Extremkyla drar in över USA: Minst åtta döda

Uppdaterad
Publicerad

En polarvirvel med extremkyla drar in över USA:s norra delstater. Hittills har minst åtta dödsfall kopplats till köldvågen och i flera stater väntas de lägsta temperaturerna på flera generationer – med mer än 40 minusgrader.
– I så låga temperaturer kan man få köldskador på bara några minuter, säger Douglas Brunette, akutläkare.

Ett riktigt vinteroväder rör sig ner över den amerikanska mellanvästern. Företag har bett sina anställda att stanna hemma, skolor håller stängt och hundratals flyg har redan ställts in.

Minst åtta dödsfall kopplas till kylan. I Iowa hittades en student död bakom en skolbyggnad och skolledningen uppger att dödsfallet tros vara väderrelaterat. I Illinois omkom en äldre man utanför sitt hem efter att ha fallit omkull och i Milwaukee  tros en man ha frusit ihjäl i ett garage.

Det pålitliga amerikanska postväsendet – som har mottot att varken snö eller regn kan stoppa deras arbete – ställer in sina leveranser i sex stater: Illinois, Iowa, Minnesota, North Dakota, South Dakota och Wisconsin, rapporterar CNN.

Kylan leder även till mängder av inställda tåg- och busstransporter. På många håll har också el- och vattensystem slagits ut.

Enligt vädermyndigheten NWS rör sig polarvindarna nu ner genom de norra delarna av mellanvästern för att sedan dra österut.

”Bitter kyla”

”Vänta er kyliga temperaturer, bitter kyla och livshotande vindavkylning, sannolikt leder det till spridda köldrekord från övre mellanvästern till Ohio”, skriver NWS.

Temperaturerna väntas under dagen ligga mellan -23 och -40 grader i de norra staterna mellanvästern, alltså staterna väster om bergskedjan Appalacherna, norr om Ohiofloden och öster om Klippiga bergen.

Vindens avkylande effekt kan göra att temperaturerna upplevs kallare än -50 grader på vissa håll, enligt NWS. Vilket gör det ännu farligare.

”Livshotande väder”

I miljonstaden Chicago väntas det bli kallare än i delar av Antarktis och det finns en risk att köldrekordet på -33 grader kan slås. Omkring 160 värmecenter har öppnats i staden för att människor ska kunna söka skydd.

– Det här är livshotande omständigheter och väder, säger Chicagos borgmästare Rahm Emanuel vid en presskonferens.

I huvudstaden Washington DC har myndigheterna satt in extra resurser för att hjälpa stadens hemlösa.

Vinterovädret tros hålla i sig tills på fredag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer