EU:s inrikes- och asylkommissionär Ylva Johansson menar att skrotandet av Dublinförordningen är en tydlig signal eftersom det gamla förslaget lett till låsningar. Foto: Wiktor Nummelin/TT

Johansson: Måste hantera migrationen bättre tillsammans

Publicerad

EU-kommissionens nuvarande förslag till en ny Dublinförordning lades 2016, men har sedan dess suttit fast i oenighet mellan medlemsländerna.
– Vi drar tillbaka det förslaget och kommer med ett annat förslag, säger EU:s inrikes- och asylkommissionär Ylva Johansson till TT.

Hur stor förändringen blir vill hon dock inte gå in på.

-Det är inte så att allting försvinner som finns i nuvarande lagstiftning. Det innebär att det blir ett nytt förslag. Det är en tydlig signal eftersom det gamla förslaget om Dublin är ett av dem där det har varit mest låsningar, säger Johansson, som gillar hur kommissionsordförande Ursula von der Leyen uttryckte sig i sitt tal på onsdagen.

”Behöver hantera migrationen bättre”

– Migration är någonting som finns och alltid har funnits och är något som vi faktiskt behöver. Men vi behöver hantera migrationen bättre tillsammans, både för mer rättvisa och för bättre förutsägbarhet, säger Johansson.

I sitt linjetal på onsdagsmorgonen tryckte kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på att alla medlemsländer måste visa solidaritet.

– Jag vill vara tydlig. När vi kliver fram så förväntar jag mig att alla medlemsländer kliver fram också. Migrationen är en europeisk utmaning och hela Europa måste göra sin del, sa hon von der Leyen då.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer