Johnson erkänner: Var med på festen trots restriktionerna

Uppdaterad
Publicerad

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson medger nu för första gången att han var med på kalaset på Downing Street under den första coronavågen.

– Jag förstår vreden, säger han under en frågestund i underhuset i London, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Han ber även om ursäkt, men ursäkten imponerar inte på kritikerna. Labour kräver hans avgång.

Premiärminister Boris Johnson bekräftar att han var med på kalaset i residenset på Downing Street den 20 maj förra året – då det i stort sett rådde totalförbud för umgänge mellan hushåll i England.

Enligt ITV News hade Johnsons nära medarbetare Martin Reynolds bjudit in över 100 personer till tillställningen som hölls i premiärministerns trädgård. ”Ni är välkomna från klockan 18, ta med egen sprit!”, skrev han i inbjudan, enligt kanalen.

Andra brittiska medier har avslöjat flera liknande tillställningar på Downing Street under nedstängningarna 2020 och 2021, och premiärministern ber nu om ursäkt för sitt deltagande.

– Jag förstår vreden de känner, när de tror att reglerna inte följs ordentligt på Downing Street av människorna som skapar reglerna, säger Johnson under en frågestund om minglet den där majkvällen.

”Ångrar att det inte skötts annorlunda”

Premiärministern berättar att han var i trädgården i 25 minuter för att tacka anställda, och att han trodde att tillställningen handlade om jobb.

– Jag ångrar att vi inte skötte det annorlunda den kvällen, säger han.

Ursäkten imponerar dock inte på de politiska motståndarna.

Labourledaren Keir Starmer kräver att Johnson avgår.

– Hans försvar, att han inte insåg att han var på en fest, är så löjligt att det faktiskt är förolämpande för den brittiska allmänheten, säger han, enligt Reuters.

Även Ian Blackford, ledamot för SNP (Skotska nationalistpartiet), är inne på samma spår.

– Ska han göra det enda rätta och avgå – eller ska hans partikamrater inom Tories tvingas visa honom var utgången är??

Förutom en tjänstemannautredning kommer händelsen att utredas rättsligt eftersom de brittiska covid-reglerna är lagstadgade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.