Foto: Tolga Akmen / AFP

Johnson får behandling av ledande lungspecialist

Uppdaterad
Publicerad
Boris Johnson har spenderat två nätter i intensivvård på Guy´s and St Thomas sjukhus i London. Där får den brittiske premiärministern den bästa möjliga vården som går att få i landet. Landets ledande lungspecialist Dr Richard Leach leder det vårdteam som behandlar Johnson, skriver The Telegraph.

Leach anslöt till London-sjukhuset som överläkare 1994 och har genom åren stigit i graderna och blev 2014 klinikchef för intensivvårdsavdelningen ”Pulmonary and critical care”, vilket är den ledande avdelningen på andningsvård i landet.

Leach har även skrivit fem handböcker i ämnet, bland annat ”The respiratoty System at a Glance”.

Källor på sjukhuset bekräftar för The Telegraph att det är Leach som leder behandlingsteamet runt Boris Johnson och att han personligen vakat över premiärministern.

– Richard är en briljant läkare som vet allt som går att veta om andningsvård. Han har räddat tusentals liv, säger en före detta kollega till tidningen i går kväll.

– Richard Leach är den som kan mest om andningsvård i landet och är en rak och tydlig person. Nu finns ett gäng yngre läkare där som har blivit upplärda av honom, säger kollegan.

”Kan bli borta två månader”

Även om Leach lyckas med sin behandling av Johnson kan det dröja länge innan premiärministern är tillbaks på jobbet. Experter som Daily Mail har pratat med uppger att det kan ta en till två månader. En period av inaktivitet på intensivvårdsavdelningen kommer resultera i en signifikant reducering i muskelmassa hos premiärministern menar man.

– Jag skulle förvänta mig att de flesta som varit så sjuka behöver minst en månad, kanske två, för att återhämta sig så pass att de är tillbaks i full funktion, säger Professor Paul Hunter, en expert på infektionssjukdomar på East Anglia-universitetet.

Senaste nytt kring premiärminister Boris Johnsons tillstånd kom i morse från landets vice hälsominister Edward Argar.

– Han är i ett stabilt tillstånd och vid gott mod, hälsade Argar, skriver bland andra BBC.

Johnson får andningshjälp men kan andas själv. Boris Johnson är inte i stånd att arbeta, men han kan ta kontakt med de personer han behöver, säger en talesperson för Johnson, rapporterar AFP.

Utrikesminister Dominic Raab leder regeringen i Johnsons frånvaro.

Fakta: Boris Johnson

Visa

Boris Johnson föddes i New York den 19 juni 1964, men som brittisk medborgare.

Efter uppväxten i England studerade han på Eton College, och började sedan arbeta som journalist på dagstidningen The Times. Han blev senare Brysselkorrespondent.

2001 valdes han in i underhuset för första gången, för Konservativa partiet. Johnson satt där till 2008, då han blev Londons borgmästare, en post han hade fram till 2016.

Under kampanjen inför brexitomröstningen 2016 var han ett framträdande namn bland brexitörerna. Mellan 2016 och 2018 var han utrikesminister i Theresa Mays regering.

Efter att May meddelade sin avgång i maj i fjol tillträdde Boris Johnson den 23 juli som ledare för Konservativa partiet. Dagen därpå blev han Storbritanniens premiärminister.

Under sin tid som premiärminister har han manövrerat i ett komplicerat politiskt landskap, och fick i december till det nyval han länge velat ha. Valet slutade med en storseger för Johnson och det Konservativa partiet.

Brexit genomfördes under Johnsons ledarskap. (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet