Förra gången var G7 planerat att äga rum med Donald Trump som värd i USA, men det mötet ställdes in med anledning av smittspridningen. Foto: Ludovic Marin/AFP/TT

Johnson: G7 är en jättechans till återhämtning

Uppdaterad
Publicerad

Marshmallows på stranden varvas med samtal om pandemin när G7-länderna möts i brittiska Cornwall. Mötet är det första för USA:s president Joe Biden – och med största sannolikhet det sista för Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

När stormaktsklubben med Frankrike, Kanada, Tyskland, Italien, USA, Japan och Storbritannien nu möts står frågor som klimatet, världshandeln, relationerna till Ryssland och Kina samt så klart även pandemin på agendan.

Värden för mötet, den brittiske premiärministern Boris Johnson, konstaterade i sitt öppningsanförande på fredagseftermiddagen att G7-mötet – det första med fysisk närvaro på nästan två år – är en ”jättechans” att kickstarta återhämtningen efter pandemin.

”Feminint och könsneutralt”

– Vi måste vara säkra på att när vi återhämtar oss, så lyfter vi oss ytterligare nivåer och bygger vidare. Vi, G7, har en jättechans att göra detta, sade Johnson.

Den brittiske premiärministern resonerade också i sitt anförande om att man efter ”den eländiga pandemin” kunde bygga nytt på ett ”mer könsneutralt, mer feminint sätt”.

Pandemin präglar mycket av logistiken runt årets möte: Tillställningar sker med rejält socialt avstånd och middagar intas utomhus om möjligt.

”Världens vaccinarsenal”

Redan på förhand har mötet skapat svallvågor i världspolitiken. Joe Biden har tillkännagivit planer på att ”göra USA till världens vaccinarsenal” genom att donera en halv miljard doser vaccin till länder som halkat efter i vaccineringen. Och Storbritannien säger att man väntar sig att G7-länderna tillsammans ska kunna lova en miljard doser.

Frankrikes president Emmanuel Macron har uppmanat USA att bidra till stabiliseringsarbetet i de fem afrikanska Sahel-länderna. Förra veckan enades även samtliga G7-länder om att ställa sig bakom en minimiskatt på 15 procent för globala bolag.

Flera nykomlingar

Biden är inte den enda nykomlingen i G7-skaran. Även Japans premiärminister Yoshihide Suga deltar för första gången.

Medverkar gör också EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Europeiska rådets ordförande Charles Michel, samt ledare från Australien, Sydafrika och Sydkorea som Storbritannien har bjudit in som gäster till årets möte.

Fakta: G7

G7 bildades 1975 och står för Group of Seven. Det är ett informellt forum för de länder som brukar kallas för världens rikaste: Frankrike, Italien, Japan, Kanada, Storbritannien, Tyskland och USA. EU deltar också med representanter, samt i år även Australien, Sydafrika och Sydkorea som Storbritannien bjudit in som gäster.

Kina, vars ekonomiska och politiska makt tog fart långt efter det att G7 bildades, ingår inte, trots landets betydelse i dag.

Mellan 1997 och 2014 kallades klubben för G8. Då ingick även Ryssland, vars förtroende dock ansågs förbrukat i och med invasionen av Krim.

Källa: Reuters (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.