Michael Bloomberg kan förändra startfältet när han på allvar ger sig in i valrörelsen, skriver SVT:s korrespondent Stefan Åsberg. Foto: TT

Analys: Jokern Bloomberg kan fortfarande förändra startfältet

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS · Det var väntat att Bernie Sanders skulle vinna i Nevada. Ett större bekymmer för hans utmanare är att han vann bland så många skilda väljargrupper och även var den kandidat som lyckades bäst bland de väljare som beskrivs som mitten- och konservativa demokrater.
Stefan Åsberg, Mellanösternkorrespondent

Stefan Åsberg

Korrespondent USA

Viftandes med sina långa armar förklarade Bernie Sanders att ingen annan kandidat har en starkare gräsrotsorganisation och att han kommer att besegra President Trump.

Det är väldigt tidigt i valturnén, men 78-åringen är den av kandidaterna som har mest energi och den bäst organiserade kampanjen.

Nevada speglar USA

Nevada var på många sätt det första testet för kandidaterna. Ökendelstaten har en befolkning som, ur flera perspektiv, speglar USA i stort och som innebar att kandidaterna måste locka de spansktalande, de svarta väljarna.

Ungefär en tredjedel av de tre miljoner invånarna I Nevada är spansktalande och nära en tiondel svarta. Och Bernie Sanders visade att han har breddat sitt väljarunderlag.

Ingen lockade fler av de spansktalande och bara Joe Biden hade ett större stöd bland de svarta väljare i Nevada. Sedan tidigare är ingen i närheten av att tilltala så många unga väljare som Bernie Sander – det är hans budskap om en ”politisk revolution” och hälsoförsäkringar till alla, som delvis gjort den äldste av kandidaterna till de ungas favorit.

Den enda väljargrupp som Sanders tycks har bekymmer med är hans egen generation – de äldre. Bland de väljarna är inte Sanders första valet. 

Ingen konkurrent nära Sanders

Bara en bråkdel av de delegater, som ska fördelas innan partikonventet i Juli, har det hittills tävlats om, men det oroande för Sanders utmanare är att han fått flest röster i samtliga de tre delstater som hållit sina val. Och det breda stödet bevisades igen i Nevada och ingen av konkurrenterna är i närheten av att locka det stöd som Bernie Sanders samlar. För många blev Nevada istället ännu en besvikelse. 

Jokern Michael Bloomberg , som helt saknar ekonomiska begränsningar, kan fortfarande förändra startfältet när han på allvar ger sig in i valrörelsen, men utan framgångar blir det nu allt svårare för de andra kandidaterna att motivera sina följare att skänka pengar inför det stora avgörande – ”Super Tuesday ” i början av Mars.

Då kommer det att bli helt centralt att kunna investera i teve-reklam. Och pressen på de kandidater som ligger mer i mitten, än vänsterpolitikern Sanders, växer nu. Ska partiet finna någon stark utmanare till Sanders borde någon av Joe Biden, Amy Klobuchar eller Pete Buttigieg hoppa av och underlätta för ett tydlig mittenalternativ.

För Bernie Sanders har både pengar, den organisation som behövs och kan numer också kalla sig segrare i Nevada.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.