Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Jonatan Macznik i Israel: ”Har inte ord för att förklara hur det känns”

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen väcks Jonatan Macznik av flyglarm som går i Israel. Under dagen får han och hans fyraårige son förflytta sig närmre skyddsrum. Samtidigt möts han av nyheten att en nära vän som bor vid Gaza har försvunnit.

– Hur mycket ska man berätta för sina barn?, säger han till SVT Nyheter. 

Jonatan Macznik är människorättsjurist och kommer ursprungligen från Göteborg. För fem år sedan flyttade han till Israel, och i dag befinner han sig en dryg timma från oroligheternas epicentrum.  

På lördagsmorgonen vaknade han, och resten av världen till en chockattack mot Israel. Tusentals raketer har avfyrats från Gaza och beväpnade män har tagit sig in i landet. Bakom attacken ligger terrorgruppen Hamas.

– Tidigare så har konflikter föregåtts av upptrappningar. Den här gången fick jag meddelande om bomblarm, och sen förstod jag ganska snabbt att det här var allvarligare än något man sett tidigare, säger han till SVT.

Vän skottskadad och försvunnen

När SVT pratar med Jonatan har han och hans fyra år gamla son precis förflyttat sig till en säker bostad. Bort från oroligheterna.

– Hur mycket ska man berätta för sina barn? Det är en konversation jag inte önskar någon, säger han.

Men flera av hans vänner befinner sig närmre kaoset. Nyss har han nåtts av beskedet att en vän som bor precis på gränsen till Gaza är försvunnen.

– Vi har hört att han är skottskadad, men vi vet inte mer än så, säger han.

Jonatan om civilbefolkningen i Gaza: “Kommer de drabbas om vi gör?”

Under dagen har filmer och uppgifter spritts febrilt på sociala medier som verkar visa stridande från Hamas, sammandrabbningar och döda israeler.

Jonatan säger att det är svårt att reda i vad som stämmer och inte.

– Det är klart att det påverkar att det här bara är en bilresa bort. Jag vet inte om jag har ord för att förklara hur det känns. Det är väl det här som krig är helt enkelt?

Vad tänker du om den närmsta tiden framöver? 

– Man undrar såklart vad som ska hända här, men också vad som ska hända med civilbefolkningen på andra sidan. Alla de människor som inte bestämt att gå till angrepp, kommer de att drabbas som vi gör?

Följ SVT:s bevakning av attacken mot Israel live här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.