Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Försvarsminister Pål Jonson kommenterar uppgifterna i The Times om att en ukrainsk brigad tränas i Sverige. Foto: SVT

Försvarsminister Pål Jonson (M) inför försvarsmötet: ”Sverige har tagit ett stort ansvar”

Uppdaterad
Publicerad

Stödet till Ukraina, i form av artilleriammunition och soldatutbildningar ligger i fokus när EU:s försvarsministrar samlas i Bryssel på tisdagen.

Enligt försvarsministern har Sverige hittills bidragit med försvarsmateriell till ett värde av närmare 17 miljarder kronor.

– Sverige har tagit ett stort ansvar för det militära stödet till Ukraina. Vi är ett av få länder som både skickar stridsvagnar, artellerisystemet Archer och kvalificierade luftförsvarssystem, säger försvarsministern Pål Jonson (M).

Leveransen av artilleriammunition till Ukraina blir en av huvudpunkterna på försvarsmötet med EU:s försvarsministrar. Enligt Sveriges försvarsminister Pål Jonson handlar det om att komma överens om ammunition enligt bilateralt avtal mellan två parter eller samarbeten mellan fler länder.

Även frågan om huruvida den industriella produktionen av artillerisystem och artillerigranater behöver ökas i Europa ska tas upp.

– Vi har en industriell basis som är under hårt tryck nu. Det är många länder som ska stötta Ukraina samtidigt och sen är det många som ska stärka sitt nationella försvar, säger Pål Jonson i Morgonstudion.

Enligt försvarsministern har EU som mål att utbilda upp mot 30 000 ukrainska soldater. Sverige deltar i flera utbildninginsatser, bland annat i Litauen och Storbritannien.

Råder operationssekretess

Uppgifterna i The Times här om dagen att ukrainska trupper har övat i Sverige vill Pål Jonson inte gå in på.

– Vilken omfattning, utbildning eller träning och när leveranser sker omgers av operationssekretess och omsorg av de soldater som deltar, men även för de som genomför riskfyllda transporter.

Hör Pål Jonsson redogöra för det svenska stödet till Ukraina i videon ovan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet