Jordaniens kung Abdullah II förbjuder medier att rapportera om konflikten. Foto: AP/TT

Jordanien förbjuder medier att rapportera om kungliga bråket

Uppdaterad
Publicerad

Jordaniens allmänna åklagare förbjuder all medierapportering om den pågående konflikten mellan landets kung Abdullah II och hans halvbror, den tidigare kronprinsen Hamza bin Hussein. Det rapporterar den statliga nyhetsbyrån Petra enligt Reuters.

Förbudet gäller även diskussioner i sociala medier.

Under den senaste veckan har en konflikt inom den jordanska kungafamiljen seglat upp. Detta efter att brittiska BBC tagit del av en inspelning där Jordaniens tidigare kronprins Hamza anklagar sin halvbror Abdullahs regim för korruption, inkompetens och trakasserier – samt för kraftiga inskränkningar av yttrandefriheten.

Hamza har också hävdat att han hålls i husarrest, något Jordaniens arméchef Yusef Huneity förnekat.

Bjuder in till samtal

På måndagen rapporterades det att Kung Abdullah bjudit in sin halvbroder till samtal. Detta efter att prins Hamza skrivit under ett dokument som statuerar att ”alla måste stå bakom kungen i hans ansträngningar att försvara Jordanien och landets intressen”, enligt nyhetsbyrån TT.

I den formella kommentaren från kungapalatset står det att prins Hamzas och kung Abdullahs farbror, prins Hassan, får ansvaret för frågan om Hamza – och att konflikten ska skötas inom ramverket för den styrande Hashimitfamiljen.

Anklagelser om utländska kontakter

Under långfredagen kom beskedet att prins Hamza blivit förhörd om utländska kontakter. Samtidigt rapporterades det att säkerhetsstyrkor frihetsberövat omkring ett 20-tal högt uppsatta jordanska befattningshavare.

Jordaniens biträdande premiärminister, tillika utrikesminister, Ayman Safadi har anklagat prins Hamza eller hans närmaste för att ha haft kontakt med utländska parter och för verksamhet som underminerar Jordaniens stabilitet, enligt TT.

Saudiarabien upprepar sitt stöd

Efter att uppgifterna om fejden blivit kända har Kung Abdullah II fått uttalat stöd från så gott som alla länder i närområdet – som Egypten, Israel, Turkiet, Iran och Saudiarabien – men även från världspolitiska tungviktare som USA, Storbritannien och Arabförbundet.

Under tisdagen uttryckte Saudiarabiens utrikesminister Faisal bin Farhan landets fortsatta stöd för Jordanien. Den saudiske utrikesministern är på plats i Jordaniens huvudstad Amman för att möta sin jordanske motsvarighet Ayman Safadi.

Hamza var tidigare Jordaniens kronprins, men förlorade denna titel 2004 när den äldre halvbrodern kung Abdullah II i stället utsåg sin son till kronprins. Abdullah är liksom Hamza son till den förre kungen Hussein.

(TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.